Якщо оцет – то з яблук

0

Перший оцет з’явився ще сім тисяч років тому, одночасно з виноградним вином. Він, власне, і був продуктом його переробки. Крім виноградного, оцет отримували з яблучного вина, з інших фруктів, рису тощо. Натуральний оцет має великий набір мінеральних речовин, таких як залізо, магній, кальцій, фосфор. До його складу входять вітаміни В, С, Е. Але це стосується лише натурального оцту.

Безбарвна рідина в пластикових пляшках, яку ми найчастіше купуємо в магазинах, як правило, до натурального оцту жодного стосунку не має. «Найчастіше оцтову кислоту виготовляють з нехарчової сировини, – розповідає терапевт Світлана Івасюк. – Отримують її при нагріванні і сухій перегінці стружки (лісохімічний оцет) та при переробці мінеральної вуглеводневої сировини (нафти й природного газу). Такий оцет зазвичай продається під назвою «Столовий».

Споживання цієї оцтової кислоти, м’яко кажучи, не корисні для здоров’я, адже вона містить шкідливі альдегіди та солі важких металів. Тому у багатьох розвинутих країнах використання «синтетичної» оцтової кислоти для харчових потреб заборонене». Але навіть якщо ви обрали недешевий продукт, це ще не гарантія того, що отримаєте натуральний яблучний чи виноградний оцет. Уважно читайте на етикетці інформацію про склад продукту. Не орієнтуйтесь лише на назву «Яблучний оцет». Це не обов’язково продукт, виготовлений з яблучного соку. Натуральний оцет не потребує барвників та ароматизаторів. Натуральний фруктовий оцет може містити природний осад на дні пляшки, зазвичай це коричневі пластівці.

Для фігури

Серед жінок яблучний оцет особливо популярний, бо, начебто, допомагає скинути зайві кілограми. Щоправда, обласний лікар-дієтолог Альона Брянцева стверджує, що яблучний оцет не володіє будь-якими специфічними властивостями, які сприяють схудненню. Хоча не заперечує, що саме натуральний яблучний оцет значно корисніший, ніж звичайний «столовий». Але, як стверджують психологи, головне – вірити у успіх, і результат не забариться. А цілющі властивості яблучний оцет все-таки має. Завдяки обтиранню оцтом можна зняти високу температуру, а протерши місце укусу комара, позбудешся неприємних відчуттів. А жінки все одно п’ють його задля гарної фігури.

«Завдяки яблучному оцту я схудла на шість кілограмів, та й взагалі, почуваюся значно краще, – каже хмельничанка Оксана Максименко. – Для цього на склянку води додавала дві чайні ложки яблучного оцту. Такий розчин пила перед сніданком, обідом і вечерею. Хоча, зазначу, що дещо обмежувала себе у солодощах, виробах з борошна».

Медики радять оздоровлюватися яблучним оцтом обережно. «Напій з магазинним оцтом, де у складі є барвники й ароматизатори, може викликати не тільки печію і загострення гастриту, а й довести до виразки шлунка, – застерігає Світлана Іванівна. – Однак навіть натуральний яблучний оцет варто приймати тільки в тому випадку, якщо ви не страждаєте підвищеною кислотністю шлунка. При хронічному і гострому гепатиті його взагалі використовувати
не варто».

Приготувати яблучний оцет дуже просто

Натуральний оцет коштує недешево, та й висока ціна – ще не гарантія якості. А от якщо ви приготуєте його власноруч, то точно знатимете, що це – стовідсотково якісний продукт. У нашій місцевості проблеми з яблуками немає. Тому найкраще приготувати яблучний оцет. Тим паче, що для нього не потрібні відбірні яблука, підійдуть і маленькі, і кривобокі.

«Яблучний оцет зробити дуже просто, – каже директор Сатанівського плодоконсервного заводу Володимир Гуменний. – Витисніть з яблук сік та поставте на сонце. Він перебродить, і буде вам якісний яблучний оцет. Готовність теж визначити просто: коли перестав бродити – готовий. Натуральний яблучний оцет має сонячний вигляд з ніжним ароматом яблук. Тільки такий оцет можна вживати, уся інша хімічно добута кислота шкідлива для людського організму».

30 Серпня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів