Які ковбаски-гриль обрати для пікніка?
0Рум’яненькі, соковиті, із запаморочливим ароматом димку… В сезон маївок та пікніків все більшу популярність здобувають невеличкі ковбаски-гриль. Вони не лише чудово смакують, якщо їх підсмажити на вугіллі, але й дуже швидко та просто готуються. Напередодні традиційних травневих святкувань ми дізнавалися, які ковбаски найкраще обрати для грилю та барбекю, а які краще залишити на полиця магазинів.
Надіти на шампур, покласти на решітку чи збризкати… спиртом
Ковбаски-гриль не потрібно попередньо нарізати чи маринувати. Достатньо просто викласти їх на решітку чи настромити на шампур та розмістити над підготовленим вугіллям. Після цього залишається лише дочекатися того самого моменту, коли вони вкриються апетитною хрусткою скоринкою. А приголомшливий аромат доповнить цю ідеальну для пікніка на природі страву. Якщо ж дощова погода скасувала всі ваші радужні плани, ковбасками-гриль можна поласувати і не виходячи з дому. Достатньо «скропити» їх спиртом та підпалити. Спирт випаровується, а на тарілці залишається гаряча та неймовірно апетитна смакота. Але все це стосується, звісно, якісного продукту.
Основний компонент – м’ясо, а не жир, крохмаль і домішки
Передусім, варто уточнити, що ковбаски для смаження і ковбаски-гриль – один і той самий продукт. Виробники роблять їх приблизно по одному і тому ж рецепту, просто називають продукт по-різному. Але як би він не називався, обирайте той, основний компонент якого – м’ясо, а не жир, крохмаль або хімічні домішки. Перш за все, слід звернути увагу на свіжість продукту, дата виготовлення, умови і термін зберігання. Купуючи ковбаски, пам’ятайте про свої смакові вподобання. До прикладу, яловичі завжди будуть трохи сухуватими, а от курячі або свинячі, навпаки, соковиті, м’які та ніжні. Це ж стосується і способу копчення: сирокопчені – сухіші, жорсткіші та щільніші, а напівкопчені та варено-копчені сподобаються любителям ковбаси «Сервелат» чи «Довбушської». Вони якнайкраще підійдуть для барбекю. Також неабияку роль відіграє й оболонка. Для грилю та мангалу підходять ковбасні вироби тільки в натуральній. В іншому випадку вони розвалюватимуться й потріскаються. Та й не забувайте, що ковбаски-гриль прийнято їсти разом зі шкірочкою.
Перша ознака неякісного продукту – занадто низька ціна
Хороші якісні ковбаски не мають пошкоджень на поверхні, без проколів, сухі, чисті, без напливів фаршу. Ну і, звісно, чим менше у їхньому складі буде різних консервантів та «єшок», тим краще. Якщо при виробництві ковбасних виробів використовується свіже м’ясо, то додавати в нього підсилювачі смаку та ароматизатори сенсу ніякого не має. А ось їх велика кількість свідчить про те, що виробникові є що приховувати. Це може виражатися як у несвіжості м’яса, так і у його майже повній відсутності. Перша ознака неякісного продукту – занадто низька ціна. Не потрібно намагатися заощадити на здоров’ї, купуючи занадто дешеві продукти. В складі якісних ковбасок-гриль повинно міститися не менше 80% м’яса. Саме м’яса, а не свинячої шкірки. До речі, для мангалу краще купувати невеличкі тоненькі ковбасні вироби, вони рівномірніше смажаться. А перед тим, як викладати їх на решітку, слід наколоти зубочисткою.
Ковбаски-гриль по-домашньому
Якщо вам не вдалося знайти хороших м’ясних виробів у магазині, то можна ковбаски для барбекю приготувати й самостійно. Для цього вам знадобиться 400 г м’якоті свинини, 100 г сиру, 50 г вершкового масла, часник за смаком, 2 ч. л. солі, фольга алюмінієва і бавовняні нитки.
М’ясо промити, нарізати тонкими пластинками, натерти сіллю з обох боків і обсмажити по п’ять хвилин із кожного боку. Після цього викласти його на тарілку. Масло, сир нарізати тонкими скибочками, викласти на кожен шматочок м’яса і посипати подрібненим часником. М’ясо згорнути у вигляді ковбасок і перев’язати нитками. З алюмінієвої фольги (попередньо змащеної маслом) зробити конверт, в який викласти всі ковбаски в один шар. Смажити підготовлені напівфабрикати на барбекю по 15 хвилин із кожного боку. При подачі ковбаски звільнити від ниток. Як гарнір можна використовувати картоплю, запечену у вугіллі, або овочі, запечені на грилі.
Тест: «сліпе» куштування
Цього разу ми обрали п’ять популярних марок ковбасних виробів із позначками на етикетці «гриль», зі свинини, в натуральній оболонці, без додаткових смаків чи маринадів. Перевагу надавали ковбаскам, які продавалися у вакуумній упаковці, щоб їх легко та безпечно можна було брати із собою у ліс чи на річку. Намагалися також, аби в нашому експерименті знайшлося місце виробам із різною ціновою політикою, так би мовити, на будь-який гаманець.