Як зробити їжу кориснішою та смачнішою?
0Всі ми знаємо, що чим менше ми піддаємо продукти термічній обробці, тим більше корисних речовин у них зберігається. Тому завдання кожної господині пришвидшити процес приготування, але при цьому зробити так, щоб їжа залишалася смачною. За словами лікаря-дієтолога Альони Брянцевої, зробити це досить легко, якщо скористатися деякими хитрощами.
Ківі зробить м’ясо ніжним
«Щоб у м’ясі збереглося якнайбільше корисних речовин, і воно після термічної обробки залишилося смачним та соковитим, його слід попередньо замаринувати, — каже Альона Леонідівна. — Для цього згодиться все, що є у вас під рукою: дешеве червоне вино, кефір, фруктовий сік, яблучний оцет з водою. Головне правило — маринад має бути кисленьким і просочуватися у ньому м’ясо повинно не менше 30 хвилин, краще годину. Я, зазвичай, залишаю на ніч. А щоб м’ясні страви були ніжними, то їх краще готувати в рукаві й обкладати з усіх боків ківі.
Саме в цьому фрукті є такі специфічні речовини, які досить швидко пом’якшують м’ясні волокна й розчиняють білки.
Це ж стосується і риби. Всі «водоплаваючі» представники річок, морів та океанів люблять маринади. Це може бути соєвий соус навпіл із лимонним соком, біле сухе вино, приправи та спеції (орегано, базилік, майоран) тощо. Рибу в цьому випадку навіть не потрібно солити. Достатньо на декілька хвилин поставити в холодильник, а потім запекти. Смак готової страви завдяки маринаду стає багатшим і цікавішим. Вона корисна й безпечна для талії».
У каші сила наша?
«Нині кардинально помінялося уявлення про раціональне харчування. Якщо раніше каша вважалася обов’язковим атрибутом здорового раціону, то наразі через малорухливий спосіб життя, який веде більшість сучасних людей, надлишок вуглеводів може бути небезпечним. Тому до свого раціону ніколи не завадить додавати якнайбільше овочів, фруктів та ягід. Це не означає, що нам потрібно виключити злакові зі свого меню. Просто всі каші варто доповнювати овочами. До прикладу, якщо раніше ви готували гречку чи вівсянку на воді зі шматочком вершкового масла, то нині спробуйте перед приготуванням стушкувати на сковорідці будь-які овочі, а потім додати їх у кашу. Процедура приготування схожа до плову. Результат вас приємно вразить. Смак звичної вам страви повністю зміниться, стане «благороднішим».
Господині на замітку
*Додавайте цукор. Безумовно, зловживати цією порадою не варто, особливо якщо ви стежите за фігурою, але для особливих випадків цей секрет може знадобитися. Додайте трохи цукру в овочі або злегка присипте ним м’ясо, і смак вашої страви стане насиченішим.
*Зробіть їжу привабливішою зовні. Естетичне сприйняття прямо пов’язане зі смаковим, і якщо страва нас приваблює зовні, то і її смак буде нам здаватися привабливішою.
*Правильний посуд. Ще одним естетичним аспектом нашого застілля є красивий посуд. Вважається, що білий колір — це найвдаліший варіант для правильного сприйняття їжі. Але важливий також і розмір тарілки: невеликий її діаметр допоможе контролювати розмір порцій.
*Комфортна температура їжі. Ви навряд чи зможете насолодитися супом, який обпікає язик, а холодний плов, найімовірніше, здасться жирним і прісним.
*Додавайте спеції і свіжі трави. З ними навіть банальна яєчня стане смачнішою, а отже, наш мозок буде сприймати її як вишуканішу страву, даючи можливість насолодитися кожним шматочком.
*Приємна атмосфера. Вона безпосередньо впливає на наше сприйняття їжі. Спробуйте поставити на стіл свічки, ввімкніть приємну музику, й навіть найпростіша страва здасться вам справжнім кулінарним шедевром.
*Їжте поволі. Ретельне пережовування їжі не лише сприяє кращому травленню й контролює апетит, але й допомагає смаковим рецепторам вловити всі відтінки смаку.