Торт «П’яна вишня»
0Нарешті я добралася до цієї пишноти! Коли вирішила спекти цей торт, спочатку почитала відгуки, в багатьох викликав невдоволення бісквіт, який застосовувався в рецепті. Тому я вирішила використовувати перевірений вже мною особисто й улюблений у моїй сім’ї шоколадний бісквіт.
Інгредієнти:
Тісто: 9 яєць, 180 г цукру, 130 г борошна, 80 г какао, 0,5 ч. л. розпушувача.
Крем: 300 г вершків для збивання (35% жирність), 200 г згущеного молока, 400 г жирного домашнього сиру.
Начинка: 2,5 склянки вишні без кісточок, 0,5 склянки коньяку.
Шоколадна глазур: 100 г гіркого шоколаду, 30 г вершкового масла, 4 ст. л. вершків, 2 ст. л. молока.
Приготування:
Замаринувати вишню: За одну добу до приготування торту покласти в миску вишні без кісточок і залити їх коньяком (у мене були консервовані у власному соку, тож цукор я не додавала; якщо у вас вишня заморожена — додайте 4 ст. л. цукру). Накрити й залишити настоюватися при кімнатній температурі.
Приготувати бісквіт: у яєць відділити білки від жовтків. Збити білки в міцну піну, поступово додаючи 90 г цукру.
Відставити у бік. В окремій мисці збити жовтки з 90 г цукру до світлого кольору.
В миску з борошном і розпушувачем додати какао і перемішати. В збиті жовтки викласти половину збитих білків, обережно перемішати.
В отриману суміш просіяти борошно з какао, акуратно перемішати.
Додати інші білки й перемішати зверху донизу,в одному напрямку до отримання однорідного тіста.
Викласти тісто в роз’ємну форму діаметром 26 см, встелену папером для випічки (на бока форми я теж даю стрічку пергаменту) і змащену маслом.
Випікати в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 170-180ºС 50-60 хвилин. Готовність, як завжди, перевірити дерев’яною паличкою. Готовий бісквіт охолодити трохи в формі й потім викласти на решітку, очистити від паперу й залишити у спокої на 4-5 годин.
Приготувати начинку: вишню відцідити (рідину зберегти — вона ще знадобиться!). Збити вершки зі згущенкою. Окремо в блендері ретельно перетерти сир. З’єднати обидві маси й збити все разом до утворення пишного густого крему (відкласти трохи для прикраси торта).
З бісквіта зрізати кришку завтовшки 1,5 см, вибирати м’якоть.
Відправити її в крем. Додати відціджену вишню і все ретельно перемішати.
З бісквітного коржа у вас має вийти «чаша» з товщиною стінок 1,5 см. Дно, стінки й кришку чаші злегка просочити «коньячним» соком із вишень, який залишився після відціджування.
Викласти начинку в бісквітну чашу (у мене її було дуууже багато, але я всеодно вмістила всю!).
Накрити кришкою і відправити в холодильник насолоджуватися прохолодою.
Приготувати шоколадну глазур: у каструльці на водяній бані змішати всі інгредієнти й нагрівати до повного розчинення шоколаду.
Покрити торт охолодженою шоколадною глазур’ю (пильнуйте, щоб вона не почала застигати!).
Верх прикрасити трояндочками з крему і вишнею.
Відправити торт на 3-4 години в холодильник.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: цього разу я використовувала легкий вершково-сирний крем (до речі, мій улюблений!). Але класична «П’яна вишня» передбачає наявність масляного крему: 300 г вершкового масла, 400 г згущеного молока.
Цей варіант хоч і поступається «вершково-сирному», але теж дуже смачний.
Щоб покриття торту вийшло гладким, перед нанесенням глазурі його попередньо потрібно змастити тонким шаром вишневого повидла. Боки можна обсипати шоколадними пластівцями або бісквітною крихтою.
Начинка з масляним кремом (фото 2015 року)
Начинка вершково-сирна (фото 2016 року).