Легендарний торт «Дамські пальчики»
0Наші бабусі в своїх записниках відзначали цей рецепт знаками оклику. Адже цей торт — справжня окраса святкового столу. Пухкі всередині й хрусткі зовні еклери з заварного тіста, викладені шарами й просочені густим вершковим кремом… А зверху — неймовірні візерунки з шоколадної глазурі. До речі, в класичному виконанні крем сметанний, але я трішки модернізувала рецепт, змінивши крем на вершковий та додавши фрукти.
Інгредієнти:
Для тіста: 250 мл води, 100 г вершкового масла, дрібка солі, 100 г борошна, 4 яйця.
Крем: 500 мл вершків (35-37%), банка згущеного молока (не вареного!), пакетик ванільного цукру, декілька крапель есенції «топлене молоко» (за бажання).
Начинка: 0,5 склянки вишень у власному соку, банан, ківі.
Для прикраси: 50 г гіркого шоколаду (72%), 20-30 г вершкового масла.
Приготування:
Тісто: вершкове масло кімнатної температури додати до теплої підсоленої води. Довести суміш до кипіння й всипати борошно (все одразу!). Перемішати вінчиком до однорідності, заварюючи борошно, проварити масу 1-2 хвилини й зняти з вогню.
Охолодити тісто приблизно до 60ºС (перевірити можна пальцем, якщо можете терпіти — тісто готове до подальшого використання). Ввести по одному яйця, щоразу ретельно перемішуючи масу вінчиком.
Застелити деко пергаментом (я розкреслила його за допомогою лінійки, щоб мої пальчики всі були однакової форми — довжина 7-8 см, ширина — 1 см). За допомогою кулінарного мішка видавити на нього смужки тіста на відстані 2-2,5 см один від одного (я залишила трішки тіста, щоб спекти маленькі кульки для декору).
Випікати 10 хвилин при температурі 200ºС. Потім зменшити температуру до 150ºС і підсушити печиво ще 10 хвилин до утворення золотавої скоринки (саме така технологія регулювання температури вбереже ваші еклери від осідання).
Зняти печиво з дека й залишити охолоджуватися.
І кульки для декору:
Приготувати крем: збити всі інгредієнти до повітряної густої консистенції.
Тарілку для торту встелити по колу фольгою (потім її легко буде зняти, а тарілка залишиться чистою).
Встановити зверху коло від роз’ємної форми для випічки. «Пальчики» щедро занурити в крем.
Викласти перший шар, щільно один до одного.
Зверху — шар вишень. Другий шар — знову еклери в кремі перпендикулярно першому шару. На нього — смужки бананів та ківі.
Залишками крему залити торт (залишити трішки, щоб потім декорувати бока). Накрити торт харчовою плівкою і поставити в холодильник на 4-6 години. Потім форму зняти, змастити кремом боки торта й прикрасити заварними кульками.
Полити розтопленим на водяній бані шоколадом з маслом. Поставити знову у холодильник, щоб шоколад застиг.
Перед подачею на стіл обережно видалити фольгу.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: як на мене, крем дуже вдалий. Його структура легка та практично невагома. Мені чимось він нагадав розтоплене морозиво пломбір. І хоча торт не містить желатину — форму він тримає пречудово. Мій тортик із легкістю «витримав» 40-хвилинну дорогу (пекла для бабусі на День народження).