Хмельничанам нагадують про небезпеку харчових отруєнь: що робити, аби не захворіти

0

З настанням літа у Хмельницькому почастішали випадки захворювань гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями. Як пояснюють лікарі, це зумовлено вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води. Останнім часом на території України зареєстровано спалахи захворювань на сальмонельоз, гастроентероколіти тощо.

«Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань: весіль, ювілеїв, випускних вечорів тощо. До прикладу, нещодавно постраждало після весілля у Житомирській області 68 осіб, із них 18 дітей. Попередній діагноз – гостра кишкова інфекція, гастроентероколіт», – розповідає Тетяна Вовк, головний спеціаліст відділу епідеміологічного нагляду Хмельницького міськрайонного управління Держсанепідслужби у Хмельницькій області.

За словами фахівця, за шість місяців поточного року у заклади охорони здоров’я міста Хмельницького звернулись з первинним діагнозом гострий гастроентероколіт 1046 осіб. Цього року спостерігається не лише сезонний ріст захворюваності на гострі кишкові інфекції серед хмельничан, але збільшення майже на 40% випадків захворювань порівняно з аналогічним періодом 2014 року. Серед захворілих на гострі кишкові інфекції цьогоріч близько 70% дітей, багато з них у віці від 1 до 4 років.

«Основними причинами спалахів гострих кишкових захворювань є нехтування правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби з кремом, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань», – пояснює Тетяна Вовк.

Аби запобігти гострим кишковим інфекціям та харчовим отруєнням, необхідно дотримуватися простих правил: вживати продукти і напої, які не викликають сумнівів щодо їх доброякісності та термін споживання яких ще не минув; купувати товари тільки в торговельній мережі, а не на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; готові харчові страви споживати треба відразу, при повторному споживанні піддавати їх вторинній термічній обробці; у дорогу можна брати тільки ті продукти та напої, які не потребують охолодженого зберігання; овочі, фрукти та ягоди при споживанні необхідно добре промити водою чи обдати окропом; для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих мереж водопостачання або питну бутильовану воду.

Тетяна Вовк наголошує, що при появі перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, і людина, яка перехворіла, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудники, що особливо небезпечно для оточуючих.

24 Липня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів