Фитир – традиційний єгипетський багатошаровий солодкий пиріг
0Насправді можна відійти від класики й приготувати цей листковий пиріг як із солодкою начинкою, так і з солоною. Фитир може бути приготований із м’ясом, бринзою, капустою або будь-якою іншою начинкою на ваш смак.
Інгредієнти:
Для тіста: склянка молока, 1/2 ч. л. сухих дріжджів, яйце, трохи солі, 3 склянки борошна, 200 г вершкового масла.
Крем: 2 жовтки, склянка цукру, 3 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 2 склянки молока, ванілін.
Для змащування: жовток, 1-2 ст. л. молока; для посипання – цукрова пудра.
Склянка: 250 мл; форма: 24 см в діаметрі.
Приготування:
Розчинити в теплому молоці дріжджі, додати яйце, сіль і борошно, замісити м’яке тісто.
Розділити його на 2 частини. Кожну розкачати в пласт (можна трішки посипати стіл та качалку борошном).
Змастити м’яким маслом (по 100 г на кожну паляничку).
Потім скачати палянички рулетками.
Їх, в свою чергу, закрутити равликом.
Щільно загорнути обидва равлики в харчову плівку і відправити на полицю холодильника на 2 години, щоб масло застигло.
Приготувати магалябію (крем): розтерти яйце з цукром і крохмалем в густу білу масу, розвести її теплим молоком, поставити на малий вогонь і при постійному помішуванні довести до кипіння і потрібної густоти. Охолодити до теплого стану (магалябія за консистенцією трішки густіша, ніж заварний крем).
Дістати тісто з холодильника (не місити!). Відразу ж розкачати в 2 паляниці. Товщина кожної – приблизно 2-3 мм. Одну покласти на деко, застелене пергаментним папером.
Зверху викласти начинку-магалябію, розрівняти.
Другу паляничку зробити трохи більшою, так, щоб кінці можна було на 2 см підвернути під нижню паляничку.
Трохи наколоти фитир виделкою і змастити його жовтком, збитим з невеликою кількістю молока (1-2 ст. л.).
Поставити в розігріту до 180°С духовку і пекти 25-30 хвилин до красивого золотавого кольору.
Дати трохи охолонути і посипати цукровою пудрою.
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: фитир смачний як теплим, коли начинка ще не застигла, так і холодним.