Здоровий спосіб життя – основний ворог атеросклерозу

0

Найчастіше викликає ці симптоми порушення кровообігу, відоме під назвою атеросклероз або звуження судин головного мозку. Якщо в недавньому минулому атеросклероз вважався захворюванням людей передпенсійного віку, то сьогодні воно вражає і молодь.

-У багатьох випадках атеросклероз виникає через високе згортання крові, – каже лікар-кардіолог Хмельницької поліклініки №2 Олена Бонар. – Але основні причини звуження судин криються в прискореному ритмі сучасного життя, коли людина прагне встигнути зробити безліч справ. Прагнення зробити успішну кар’єру нерідко призводить до стресів і перевтоми, а невлаштованість побуту – основна причини нервових зривів і переживань.

Багато людей велику частину свого життя проводять в офісах і транспортних засобах. У них зовсім не залишається часу для прогулянок на свіжому повітрі. Багато людей харчується напівфабрикатами з великим вмістом жиру та інших компонентів з високим вмістом холестерину. І, як наслідок усього цього, – звуження судин шийного відділу, що приводить до кисневого голодування мозку, підвищення артеріального тиску і іншим наслідкам.

Атеросклероз виникає через відкладення холестеринових бляшок на стінках артерій, які живлять головний мозок кров’ю. У результаті цього, відбувається зменшення просвіту між стінками судин, це призводить до зниження їх пропускної здатності.   

Перебіг хвороби різний

-Дане захворювання може протікати в хронічній і гострій формі, – каже лікар. – Гостра форма проявляється у вигляді інфаркту мозку або крововиливу в мозок. Найчастіше такі кризи призводять до раптової смерті. При хронічному перебігу симптоми звуження судин наростають повільно. Спочатку відзначається швидка стомлюваність навіть при виконанні середнього обсягу робіт, потім з’являються головні болі, запаморочення, провали в пам’яті.

Хронічний перебіг хвороби має три стадії. Вважається, що перша є найлегшою й протікає майже безсимптомно. У хворих з’являється невелике зниження працездатності, яке більшість людей пов’язує зі зміною погоди, з перенапруженням на роботі, недосипанням та іншими факторами. Тому до лікаря ніхто не поспішає.

Наступна стадія супроводжується порушенням в роботі окремих органів, наприклад, сечовивідної системи або опорно – рухового апарату, що викликає зміну ходи. Людина починає човгати ногами під час ходьби, а кінцівки німіють. Хворого все дратує, з’являється постійна зміна настрою, що стає причиною сварок та конфліктів. Але виникнення будь-якого з них – привід для звернення до лікаря.

Звуження судин голови на третій стадії проявляється більш серйозним порушенням в роботі головного мозку. При цьому людина втрачає здатність координувати свої рухи. Тому, він починає рухатися повільно. При прогресуванні захворювання центри управління опорно -руховим апаратом повністю перестають функціонувати. Людина втрачає можливість не тільки пересуватися, але і стояти на власних ногах. Нерідко порушується мова, відбувається втрата зору.

-Небезпека цього захворювання в тому, що більшість людей займається самолікуванням, знімаючи головний біль анальгетиками, не надаючи серйозного значення причин її зухвалим, – каже лікар. – Як результат, лікування звуження судин головного мозку починається занадто пізно, коли стан хворого близько до передінфарктному або інсульту.

Дієта і ефективність лікування

У більшості випадків лікування звуження судин – тривале. Підтримуюча лікарська терапія повинна проводитися протягом усього життя. Але перш ніж приступати до лікування цього захворювання, необхідно повне обстеження, що дозволяє найбільш точно оцінити ступінь ураження судин і можливі зміни в роботі серця, нервової системи та інших органів. Тому, пацієнт обов’язково повинен пройти консультацію не тільки у кардіолога, терапевта, а й у невропатолога, а також інших фахівців.

В успішному лікуванні звуження судин величезну роль відіграє харчування людини. Необхідно повністю переглянути раціон. Відмовитися від копчених і маринованих продуктів, солодких страв, шоколаду і какао, наваристих бульйонів, зменшити споживання солі, їжу готувати на рослинному маслі. У числі необхідних продуктів на столі обов’язково повинні бути присутніми овочі та фрукти: морська капуста і грейпфрути;баклажани, приготовані на пару, без шкірки; яблука і по можливості фейхоа.

Все це дозволить знизити не тільки рівень холестерину, але і артеріальний тиск при звуженні судин. Відразу після пробудження рекомендується випивати склянку теплої води. Вона відмінно очищає судини. Відмовтесь від шкідливих звичок (куріння, алкоголю) – запорука збереження здоров’я не тільки судин, але і всього організму в цілому. При цьому значення має і рухова активність. Бажано, якомога більше пересуватися пішки. 

 

5 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів