Забудовники розповіли про плани на Хмельницький і суперечки з владою

0

 Представники міської влади, юристи і забудовники вже висловили свої міркування з приводу забудови Хмельницького та змін до генерального плану. Тим часом у Хмельницькій обласній філармонії триває спеціалізована виставка-конференція нерухомості, куди можна завітати ще в другій половині дня 1 квітня і завтра, 2 квітня.

«Як житель міста я рахую, якщо житловий будинок введено в експлуатацію, біля нього має бути гарне озеленення, дитячий майданчик і паркування передбачено, а не лише квадратні метри. Якщо мене запитують, кого б із забудовників порадив, щоб придбати квартиру, я завжди називаю 4-5 компаній. В нас, на жаль, є такі забудовники, що хмельничани по 11 років чекають, щоб отримати свої квадратні метри. Все житлове будівництво ведеться за рахунок інвесторів, а інвесторами виступають мешканці міста, члени територіальної громади», – говорить Анатолій Нестерук.

За його словами, зміни, які плануються в генеральному плані нашого міста, повинні бути направлені в першу чергу на вирішення соціальних проблем, від яких потерпає Хмельницький.

«Це надзвичайно актуальні питання, якщо в нас є район нової забудови, і не передбачено будівництва садочка чи школи, обов’язково маємо внести зміни», – додає заступник міського голови.

Як каже депутат міської ради І-VI скликання, радник міського голови Володимир Швець, розробити генеральний план – це одне, а виконувати його – зовсім інше.

«У Хмельницькому зараз склалась ситуація, яка багато років складалась, міська рада генплану не дотримувалась, а в останні роки – то взагалі. На превеликий жаль, виправити зроблене вже неможливо. Наприклад, вулиця Лісогринівецька, яка мала виконувати дуже важливу роль – відведення транзитного транспорту, щоб він не заходив в місто, вже не зможе стати магістральною. Вулиця Джерельна не зможе вивести транспорт з міста. Кам’янецька з деяких причин вже не зможе бути розширена. Сьогодні генеральний план не працює, тому що будівельні компанії мають свої інтереси», – додає Володимир Швець.

«У Чернівцях за 2-3 роки добились того, що на вулицях немає майже ніде малих архітектурних форм. Вони кажуть, це через те, що домовились, що ніхто, починаючи від міського голови і закінчуючи будь-яким спеціалістом виконавчих органів, не буде лобіювати нічиїх інтересів. Така сама ситуація має бути в нас під час уточнення генплану. Якщо всі разом: міський голова, виконком, депутати міської ради і громада слідкуватимуть, як він виконується, у нас все вийде», – переконаний радник міського голови.

Як говорить член ради директорів Конфедерації Будівельників України Іван Крутилко, влада змінюється, головні архітектори змінюються, а бізнес завжди є.

«Коли депутати міської ради знайдуть компроміс у своїх рішеннях. Тоді в місті буде порядок. Житло – це маленький відсоток, є ще дороги, є комунікації, стоянки для автомобілів, є проблема із зоною Південного Бугу. Тут теж дискусія між архітекторами і будівельниками. Ми вже не промислове місто, зараз потрібно міняти концепцію. Генплан треба міняти щороку, але й дотримуватись його», – запевняє Іван Крутилко.

1 Квітня, 2016 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів