Влада і громада Хмельниччини зацікавлені у спільному вирішенні питань наповнення місцевих бюджетів

0

У контексті змін до Податкового кодексу України на 2015 рік представники органів державної влади, громадського сектору та бізнесу нашого краю у форматі «круглого столу» обговорили питання формування та затвердження місцевих бюджетів та перспективи розширення їх дохідної частини.

Як зазначили провідні фахівці Державної фіскальної служби Хмельниччини, які презентували краянам основні новації до закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деякі законодавчі акти України щодо податкової реформи», сьогодні місцевим органам влади делеговані повноваження щодо встановлення ставки податків та зборів, які надходять до скарбниць територіальних громад.

У цьому зв‘язку, як і раніше, левову частку у наповненні місцевої казни становитиме податок на доходи фізичних осіб. І тут головною новацією є збільшення ставки ПДФО до 20 відсотків у разі перевищення10-кратного розміру мінімальної зарплати, установленої законом станом на 1 січня звітного податкового року (у 2015 році —12180 гривень. Запровадження з 2015 року збору з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою до 5 відсотків вартості реалізованого товару замість збору за виноградарство, садівництво та хмелярство, який надходитиме до місцевих бюджетів, працюватиме на розвиток громад Хмельниччини. Перспективним напрямком також є включення до оподаткування комерційного нерухомого майна.

Невикористані резерви учасники дискусії побачили у тінізації зайнятості населення, особливо це стосується тих випадків, коли при мільйонних валових доходах окремі підприємці не мають найманих працівників, або отримуючи чималий дохід від співпраці з бюджетними організаціями абсолютно не опікуються питаннями соціального захисту найманих працівників.

Тож і податківці, і громадські активісти запропонували дієві методи протидії такого роду антисоціальним методам діяльності окремих суб‘єктів господарської діяльності зокрема, і в цілому висловили своє бачення щодо забезпечення місцевих бюджетів достатніми надходженнями, стимулювання місцеві органи влади до залучення додаткових надходжень і розширення бази оподаткування.

«Сьогоднішня дещо дискусійна, але конструктивна розмова засвідчила, що кожен її учасник зацікавлений у тому, щоб зростали доходи місцевих бюджетів. Сподіваюсь, нинішні законодавчі зміни забезпечать надійний базовий ресурс для вирішення питань розвитку громад», – резюмував депутат обласної ради керівник Державної фіскальної служби Хмельницької області Мар‘ян Зеленецький.

13 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів