«Відпочити? А хіба війна вже закінчилася, хіба ми вже перемогли?»

0

Волонтера сьогодні можна зустріти чи не на кожному кроці. Хтось стоїть на вулиці із скринькою, інші їздять по маршрутках чи проводять збір коштів та необхідних речей у магазинах чи супермаркетах. Навіть у такій необхідній для нашої держави, на жаль, справі потрібно якось виділятися, аби зібрати допомогу, якої хтось дуже потребує. Серед інших у Хмельницькому виділяється «Мистецька сотня», яка, за допомогою талантів своїх учасників зібрала уже більше 300 тисяч гривень для військових, які боронять наш спокій на східних теренах України. 
Та не тільки збором коштів за допомогою щотижневих концертів, які проходять на Проскурівській, митці допомагають військовим та жителям Сходу. За час проведення антитерористичної операції «Мистецька сотня» п’ять разів побувала в Донецькій та Луганській областях. Там митці дали 22 концерти для військових та цивільних.
На Сході виступи артистів сприймають неоднозначно. Для бійців вони стають святом і тим, що хоч на мить відволікає від важких буднів війни. Цивільні частенько ставляться вороже, покидаючи залу через несприйняття «західняцького» репертуару. Але чимало людей сприймають все на «ура» і навіть підспівують і танцюють. Оксана Радушинська, яка є однією із учасників «Мистецької сотні» розповіла «ВСІМ», що і в Хмельницькому часто трапляється таке, що люди звинувачують  артистів у тому, що їхня діяльність сприяє тому, що війна ще триває. Та аргументувати це люди не можуть. 
– Часто люди не знають іншої сторони того, що відбувається на Сході. Вони сліпо вірять офіційним версіям, які показує телебачення. Думаєте в обласному центрі нам не сичали в очі, що ми посібники карателів. Але, на щастя, більшість допомагає чим може. Хтось грошима, а хтось плете маскувальні сітки. Роботи є чимало, – розповідає Оксана Радушинська.
Ініціатором проведення концертів на Проскурівській став співак Віктор Шайда. Разом із Оксаною Радушинською він став співорганізатором «Мистецької сотні». 11 вересня виповниться рівно рік від першого концерту, коли митці вийшли на вулицю із концертом. Пані Оксана вважає, що подібні акції є унікальними для України. Принаймні вона не чула, щоб ще якась благодійна акція мала такий довготривалий характер.
Останнім часом учасники «сотні» почали спостерігати певний спад результатів своєї діяльності. На думку Оксани Радушинської, причиною цьому є те, що з’являються так звані «липові фонди», які просто заробляють на чужому горі. Значну роль відіграє і фінансова виснаженість людей.
Попри все це артисти не здаються і продовжують свою діяльність. Переконані, що не припинять допомагати військовим до того часу, поки не закінчиться війна. Беруть приклад із військових, від яких часто чують: Відпочити? А хіба війна вже закінчилася? Хіба ми вже перемогли?  

Щоп’ятниці волонтери виходять на Проскурівську. Біля Музею історії міста збиратимуться музиканти, артисти, письменники та інші талановиті люди,  вони даруватимуть гарний настрій перехожим. 

Фото з сторінки Оксани Радушинської у Фейсбук.

Виступ у Чемерівцях

1 Вересня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів