У Хмельницькому відзначили ювілей громадського діяча, священика та композитора

0

Третього квітня з нагоди 200-річчя від дня народження Михайла Вербицького та 150-тої річниці першого публічного виконання знаменитої мелодії «Ще не вмерла Україна» у Хмельницькій обласній філармонії була представлена урочиста концертна програма за творами ювіляра.

Широкому загалу його ім’я здебільшого відоме лише як автора музики гімну. Та мало хто знає, що Михайло Вербицький писав симфонічну, хорову та театральну музику.

«Мало хто знає, що, до прикладу, навчився грати на гітарі Вербицький завдяки тому, що зламав ногу, стрибаючи з семінаристами по ліжках у своїй кімнаті. Поки він лежав у гіпсі, навчився грати на гітарі. А театром захопився, будучи писарем: він і виступав на сцені, і співав власні твори зі сцени», – розповідає доктор мистецтвознавства, професор Любов Кияновська.

Академічний камерний хор «Чернівці»

До програми в пам’ять Вербицького долучилися академічний камерний хор «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії під керівництвом Надії Селезньової, чоловіча група хору Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» та Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії. Солістами вечора виступили заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія, Віктор Гаврилюк, Максим Заводний та Лілія Холоменюк.

Солісти Фатіма Чергіндзія та Віктор Гаврилюк. 

У програмі звучали найперший варіант козацької пісні «Ще не вмерла Україна», написаний Вербицьким для виконання чоловічим хором у театральній виставі, пісні на поезію буковинця Юрія Федьковича, кілька його симфоній.

 

Ювілей Михайла Вербицького святкували академічний камерний хор «Чернівці» Чернівецької обласної філармонії, чоловіча група хору Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» та Академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії.

Найвагомішою ділянкою творчості священика Михайла Вербицького була духовна музика. Він був єдиним композитором першої половини ХІХ століття на теренах усієї України, який працював у цій галузі. Щоденно відправляючи Службу Божу, Вербицький відчував на собі облагороджуючий вплив літургійного співу і того особливого відчуття – гармонійного духовного стану блаженного спокою в молитовному єднанні з Богом.

«Ми хотіли відкрити слухачам «невідомого Вербицького», познайомити хмельничан із малознаними сторінками творчості композитора, як автора блискучих перлин симфонічної, хорової та театральної музики», – каже ідейний натхненник проекту, директор Хмельницької обласної філармонії, диригент концертної програми Олександр Драган.

На завершення програми академічний симфонічний оркестр Хмельницької обласної філармонії, академічний камерний хор «Чернівці» та чоловіча група хору Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» під диригуванням Олександра Драгана виконали Національний та державний Гімн України «Ще не вмерла України і слава,  і воля».  

Даша ПАСТЕРНАК, Алла СОБКО.

5 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів