У Хмельницькому курсанти-прикордонники врятували десятки життів

0

На базі Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького тривають курси підготовки з надання медичної допомоги в екстремальних ситуаціях. Сьогодні, 11 лютого, курсанти на полігоні відпрацьовували навички, як зупиняти кровотечу, розблоковувати дихальні шляхи, рятувати від пневмотораксу і евакуйовувати постраждалих. При цьому умови максимально наблизили до бойових: були вибухи, постріли, кров і зойки потерпілих. Інструктори кажуть, найголовніше в бою не надати лікарську допомогу, а зробити все, щоб доставити пораненого в лікарню живим.

“Це триденний тренінг, який ми проводимо для випускників усіх військових закладів України за сприяння Світового Конгресу Українців. Першого дня даємо теорію, другий день — уже практика, а на третій — ось таке відпрацювання знань, своєрідна симуляція реальних умов, – розповідає старший інструктор Сергій Рижков. – Ми використовуємо досвід усіх країн, які брали участь у бойових діях. Вчимо користуватись джутами, бинтами. Насправді тут немає медицини, лише алгоритм дій, як доставити людину живою до лікаря”.

1423665163

Кожен курсант, задіяний у навчанні, зміг взяти на себе різні ролі: рятувальника, пораненого, медика чи бійця, який прикривав евакуацію. Інструктори, сертифіковані НАТО, стежили за роботою прикордонників, а потім вказували на помилки. Для першого разу, кажуть, впорались непогано, і врятували б десятки життів.

1423665196

“Сьогодні курсанти надають домедичну допомогу потерпілим під час бойових дій. Після поранення потрібно у перші ж хвилини зорієнтуватись і надати елементарну допомогу. Наприклад, накласти джгут, припинити критичну кровотечу, переконатись, що людина дихає і доправити її до лікувального закладу, – пояснює начальник навчального відділу академії Сергій Псьол.

За його словами, всі курсанти знають, що таке долікарська допомога, проте в такому обсязі навчання в академії не проводились, хоча й вивчали медицину катастроф, дії під час ДТП чи поранень.

1423665349

“Завдяки цим заняттям я зрозумів, що робити в екстремальній ситуації, якщо є поранені. Потрібно перевірити, де в людини кровотеча, накласти джгут, далі дізнатись, чи вільні дихальні шляхи, як взагалі вона дихає. Якщо ж немає пульсу, треба ставити крапельницю. Загалом, інструктори дали достатньо інформації, щоб врятувати комусь життя”, – переконаний випускник академії Антон Степаненко.

1423665469

Після таких навчань три з половиною тисячі молодих офіцерів, а саме стільки випускників військових закладів буде цього року, отримають навички надання долікарської допомоги за стандартами НАТО. Такий курс бійця-рятувальника дозволить їм навчати інших військових, а це – ще більше врятованих життів.

1423667592

1423667635

1423667665

1423667709

11 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів