У Хмельницькому «копійкоманія» – за 2 копійки можна отримати 1500 гривень

0

Одним із найпоширеніших   способів додаткового заробітку для українців зараз став  продаж рідкісних монет. Чи не кожного дня в соціальних мережах з’являються повідомлення про купівлю чи продаж українських грошових одиниць різного номіналу. Часто можна побачити картину, коли людина отримавши здачу копійками відразу перебирає їх, шукаючи ту, яка принесе простий і непоганий заробіток.

 

Колекціонують не всі

Хмельницький аж ніяк не відстає в цьому. У місті є чимало людей, які просто скуповують монети  для подальшого перепродажу колекціонерам і заробітку на цьому. Найчастіше їх можна зустріти на речовому ринку чи на традиційному блошиному базарчику, який проходить щонеділі в парку імені Франка. Чимало у нас є і самих нумізматів.

– Більшість із тих, хто купує монети через Інтернет, розміщуючи оголошення з завищеними цінами, мають на меті просто підзаробити. Такі пацанята беруть у людей не за обіцяними цінами і потім перепродують їх щонайменше на 200 гривень дорожче, – розповідає колекціонер Іван Дрізд.

В основному продають українські монети, які вийшли в малій кількості. Як пояснює Іван Дрізд, ці копійки були випущені, як правило, пробним тиражем, у вжиток вони запускатися не планувалися і потрапили до людей випадково.

Українські монети популярні за кордоном

Найдорожчими вважаються 2 копійки 1992 року. За них можуть пропонувати близько 1000-1500 гривень. Їх тираж був дуже малим і зараз їх залишилося дуже мало. Також, більше інших ціняться 5 копійок 1994 року, за які дають 1000-1200 гривень. Скільки ж можна отримати і за одно гривневу монету 1992 року випуску.  Менш цінними є монети випущені після 1995 року.

– На ціну монети в основному впливає розмір тиражу, в якому вони були випущені. Важливим є і місце виготовлення. Колись вони чеканилися не в Україні, а в Італії та Англії. – розповідає Іван Дрізд.

Але дані ціни аж ніяк не збігаються із тими, які часто вказують в оголошеннях. За словами Івана Дрозда, такий хід розрахований на колекціонерів-початківців, які маючи потрібні кошти, хочуть якнайшвидше зібрати велику колекцію. І люди, маючи якусь цінну монету, не спішать її збуватися, а чекають таких горе-нумізматів.

Цінними є і українські копійки, які були випущені із браком. Чи то герб навиворіт, чи зміщена цифра на лицьовій стороні. Але такий вид колекціонування, за словами хмельницьких нумізматів, менш поширений.

Українські монети цікавлять не лише вітчизняних прихильників їх збирання. Із закордонних найчастіше з проханням продати ту чи іншу монету звертаються білоруси, поляки та росіяни.

– Російські колеги стали менш активні, коли розпочалися воєнні дії на Сході. Але розумних людей із багаторічним стажем це не спиняє і вони займаються улюбленою справою, – розповідає нумізмат із Хмельницького Петро Крилюк.

5 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів