Спокій і здорове харчування врятують від шлункових хвороб після святкового столу

0

За словами заступника головного лікаря з медичних питань Хмельницької міської поліклініки №4 Валентини Гесаль, після свят найчастіше загострюються такі хвороби, як панкреатит, холецистит, гастрит та виразкова хвороба шлунка. Найчастіше з цими захворюваннями звертаються молоді люди до 40 років. Лікар розповідає, що загострення цих хвороб зустрічаються навіть у дітей.

–  Найбільше страждають люди, які часто зловживають жирними стравами в сукупності з алкоголем, – каже лікар. – Великий ризик становлять копченості, жирна їжа, смажена. Звісно, одними салатами святковий стіл у людей не обходиться, однак в період посту варто влаштовувати пісний стіл.

Людям, у яких вже є хронічні захворювання, а таких багато, варто обмежити споживання такої їжі.

Лікування шлунково-кишкових хвороб потребує індивідуального підходу. Валентина Гесаль розповідає, що саме лікування залежить від того, яка стадія загострення.

– Якщо в людини яскраво виражене загострення панкреатиту, то це потребує стаціонарного, навіть хірургічного лікування. Лікар пояснює, що важка стадія захворювання не обов’язково може супроводжуватись хірургічним втручанням. Часто хворі просто спостерігаються у хірургічному відділенні.

– Якщо середня ступінь загострення захворювання – то це терапевтичне чи гастроентерологічне відділення, – зазначає пані Валентина. – Пацієнти з легкою формою можуть лікуватись як амбулаторно, так і стаціонарно, але не менше місяця. Це залежить великою мірою і від того, як працює підшлункова.

При важкій формі загострення панкреатиту лікарі можуть порекомендувати пацієнту антибіотикотерапію. При цьому хворому дають ферменти, аби нормалізувати роботу підшлункової.

Найперше, що рекомендує лікар після свят – це обмежити вживання продуктів, які подразнюють шлунок і підшлункову. Перших кілька днів після поїдання смаколиків можна навіть поголодувати. Не менше важливим фактором є спокій, адже нерви спричиняють розвиток інших захворювань.

Важливе значення має дієта або раціональне харчування.

– Харчуватись раціонально слід завжди, а не лише в період загострення, – каже лікарка. – Раціон повинен бути збалансованим, включати в себе як білки і вуглеводи, так і жири. До прикладу, білки – незамінні, вони не можуть синтезуватись з інших елементів, порівняно із жирами, які можна замінити. Якщо твоя вага 60 кг, то норма жирів, які можна споживати за день – близько 60 г.

Щодо вуглеводів, то їх краще вживати у першій половині дня – вони можуть забезпечити заряд енергії та сили на весь день. Також не забувати про овочі та фрукти, які треба вживати кожен день.

Часто люди звертаються до різних добавок, аби поліпшити здоров’я чи навіть схуднути.

– При нормальному харчуванні і нормальній роботі шлунково-кишкового тракту ніяких добавок лікарі не рекомендують, – зазначає Валентина Гесаль. – Вони не входять ні в один формуляр і не є лікарським засобом. Тому, в жоден стандарт лікування ці добавки не входять.

5 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів