«Шокова хірургія», або Навіщо підвищувати комунальні тарифи?

0

За словами експертів, ринкова ціна блакитного палива та ціна, яку за нього нині сплачує населення України – різняться у кілька разів, і через це суттєво страждає економіка країни. «У таких умовах «Нафтогаз» не має ні коштів, ні стимулів інвестувати у розробку місцевих родовищ і видобуток вітчизняного газу, а у споживачів, які отримують газ за низькими цінами, відсутній стимул економити», – каже старший консультант з питань енергетики Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), доктор економіки Борис Додонов.
На думку фахівця та його колег з МБРР, низькі ціни на блакитне паливо для населення не сприяють його ефективному використанню, призводять до надлишкового імпорту, підриваючи енергетичну безпеку України. Навіть після підвищення тарифів у травні 2014 року, населення нині сплачує лише 17% ринкової вартості газу. Для погашення різниці між тарифами на газ і його ринковою вартістю минулого року з державного бюджету виділили 110 мільярдів гривень (більше, ніж разом на освіту, медицину і культуру), а у першому кварталі цього року – 31,5 мільярда гривень.
«Незважаючи на те, що ринкова ціна газу для України є однією з найвищих у Центрально-Східній Європі, ціна для населення на початку 2014 року була у п’ять разів нижча за ціни для населення в Угорщині, у шість-сім разів за ціни в Естонії, Польщі і Словаччині і у дев’ять разів за ціни для населення в Австрії та Німеччині, – каже експерт. – Нині українці споживають вдвічі більше енергоресурсів, ніж населення європейських країнах зі схожим кліматом. Тому тарифну реформу потрібно було починати ще вчора».
Українці бідні, бо не вміють економити?
Як зазначив керівник національного прес-клубу «Українська перспектива», медіа-експерт Сергій Губін, у більшості постсоціалістичних країн комунальні тарифи вже давно приведені у відповідність до ринкових цін – як правило, шоковою терапією. «Ми ж протягом 23 років лише обговорювали: варто до неї вдаватись чи ні, – каже Губін. – Нині ж нам потрібно пережити «шокову хірургію» – без неї Україні з бідності не вирватись».


Губін, який чимало подорожував та працював за кордоном, помітив важливу особливість: європейці вміють економити. До прикладу, в Англії повноцінно опалюють лише ті приміщення, в яких знаходяться люди: до прикладу, кухню і вітальню, решта – в енергозберігаючому режимі, вмикаючи батареї у спальні лише за годину до сну. У Німеччині – сплять у холодних спальнях під теплими ковдрами. В італійських квартирах кімнати освітлюють не величезними люстрами, а економними бра, торшерами, світильниками: світло вмикають у місці перебуванні людини, а не у всьому приміщенні. Тому і використовують європейці води і тепла вдвічі менше, ніж українці…»
До речі, на «комуналку» європейці витрачають лише дев’ять відсотків своєї зарплати, у той час як більшість українців – майже 50 відсотків. А не за горами здорожчення газу-тепла-електроенергії… Чи всі українці переживуть таку «шокову хірургію»?
Субсидія у поміч…
Експерт МБРР Борис Додонов запевняє: соціально-незахищені верстви населення не відчують додаткового фінансового тягара – пом’якшити удар по сімейному бюджету українців допоможе державна програма субсидій. «Підвищення тарифів необхідне, однак потрібно зберегти доступність послуг для незахищених верств населення. Необхідно підготувати системи соцзахисту, збільшити кількість працівників цієї сфери, провести інформаційну кампанію, щоб якомога більше українців звернулися за субсидіями», – зазначив Борис Додонов.
 

10 Березня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів