Що кажуть про свято 8 березня священнослужителі

0

В цей весняний день чарівних представниць усього світу вітають з Міжнародним днем жінки. Окрім цього березневого свята, в Україні жінок також вітають на День матері та на День жінок-мироносиць, але, на жаль, не так часто як 8 березня.

Керуючий Хмельницькою єпархією Української православної церкви Київського Патріархату митрополит Антоній:

-Жінки заслуговують щоденної шани від чоловіків. Прекрасне творіння Боже потрібно вітати не лише у березні. І взагалі, не можна сьогодні жінок вітати, а завтра ні, адже жінка потребує постійної уваги. Стосовно святкування 8 березня, то моя думка така, що якщо в державі призначене, виділено таке світське свято, можливо, треба його і залишити, але не забувати та святкувати також й церковне, яке припадає у третю неділю після Великодня. Воно називається  Свято жінок-мироносиць й про його утворення написано у Біблії. Однак, за ті давні часи  Клари Цеткін, утворилося нове «свято» 8 березня, яке було політичне. Згодом воно увійшло й в традицію святкування радянських часів і церква була проти його святкування. Але часи йдуть, і майже ніхто не згадує вітаючи жінок про його політичне походження. Тому світське свято 8 березня, напевно, має право на життя в сучасному світі, аби ще раз нагадати про всіх жінок. Але, ще раз наголошую, не забуваймо й про церковне Свято  жінок-мироносиць та шану прекрасної статті постійно.

Настоятель Хмельницького храму Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви Іван Данкевич:

-До 8 березня я ставлюсь як до дня в календарі, але я вважаю, що не те, що зовсім не потрібно його святкувати, а можливо, в дещо інший спосіб. Зараз є багато практик, бажано, щоб це був родинний день. Щоб людина пам’ятала про свою родину, своїх предків. Я вважаю, що для нас дуже гарним прикладом є друга неділя травня, коли ми святкуємо день матері. Головне – цінність піднімати не лише жінки, а й матерів. Я вважаю, що жінку потрібно шанувати не лише один день в році, а 365 днів. Жінка має завжди відчувати турботу, любов, увагу та інші християнські цінності, які ми мали б проявляти до жінки.

 

 

8 Березня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів