Реставрація Меджибізької фортеці обійдеться у декілька мільйонів гривень

0

Знаменитий своїми лицарськими фестивалями замок у Меджибожі розвалюється на очах. Споруда, яка залишилася у спадок з XVI століття, декілька останніх років «страждає» від обвалів.   Останній стався ще перед новим роком, 23 грудня.

Перевірятимуть на безпечність 

На території державного історико-культурного заповідника «Межибіж»   обвалилася західна стіна палацу. Але повному її поваленню передували часткові руйнування у 2011 і  2012 роках,  та зрушення стіни у  березня 2014 року.  Інколи у бюджеті знаходяться кошти на реставрацію, але їх постійно не вистачає.

– Востаннє гроші на виділялися ще сім років тому. Тоді у період з 2004 по 2008 замість запланованих 34 було виділено лише 5,4 мільйона гривень, – розповідає директор Державного історико-культурного заповідника Олег Погорілець. – Цього вистачило лише на частковий ремонт і деяку документацію. Зараз реставрація фортеці може обійтися в десятки мільйонів. Тільки сама документація, яка коштувала тоді 350 тисяч гривень, зараз може обійтися  втричі дорожче.

Після обвалу працівники управління культури, національностей та релігії облдержадміністрації провели три комісії. Вони встановили, що причиною обвалу стали природні чинники, відсутність даху та аварійний стан будівлі. Також в управлінні повідомляють, що нависаючі залишки західної стіни створюють подальшу загрозу його обвалу. Це несе небезпеку для працівників та відвідувачів заповідника, розповідає начальник управління культури, національностей та релігій Ірина Турнова.

– Сьогодні ми звернулися до Державної служба України з надзвичайних ситуацій. Якщо вони встановлять, що будівля знаходиться у надзвичайно-аварійному стані, то потрібно буде близько 100 тисяч гривень для фіксації споруди для запобігання її подальшому руйнуванню. Наступного тижня ми плануємо провести громадські обговорення проблеми «Межибожа», – каже Ірина Турнова.

Численні перевірки  історико-архітектурного комплексу майже не дають результатів. Не зважаючи на те, що представники Держпідприємства «Український регіональний спеціалізований науково-реставраційний інститут «Укрзахідпроектреставрація»  під час своїх перевірок визнали  споруду аварійною та  надали рекомендації, справа не зрушила з місця.  На розписані ними першочергові кроки відновлення замку не дали ні копійки.

Мільйони врятують і Кам’янець 

Через відсутність державного фінансування на реставрацію архітектурної спадщини,  рік за роком «страждає» ще одна історична пам’ятка Хмельниччини – Новозахідна вежа у Кам’янці. На її відновлення з того часу було виділено із місцевого бюджету 321,3 тисяч гривень, які пішли на оформлення науково-проектної документації та встановлення тимчасового покриття. У 2013 році з Держбюджету також було виділено більше 3 мільйонів гривень. Проте кошти надійшли із запізненням,  з них встигли освоїти лише 106,7 тисяч гривень.

В управлінні культури сподіваються, що  подібне не буде повторюватися в подальшому, якщо буде виконано програму збереження об’єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки. Вона була прийнята наприкінці 2014 року. За попередніми розрахунками, на виконання заходів, передбачених програмою, потрібно майже 60 мільйонів гривень.

15 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів