Регулярно їжте рибу, пісне м’ясо та каші

0

 Взагалі холестерин необхідний для нашого організму, він бере участь у формуванні клітинних мембран та гормонів. Але його рівень не повинен перевищувати нормативні показники. Холестерин – це нерозчинна в крові речовина, яка утворюється в організмі, переважно в печінці, і надходить з їжею. Надмірна кількість холестерину в крові відкладається на стінках судин, зменшуючи їхній діаметр. Звужені судини повною мірою не забезпечують киснем серце та мозок, спричиняючи розвиток серцево-судинних захворювань (інсульт, інфаркт). Норма показника холестерину у крові – менше 5,2 мілімоль на літр. Якщо цей показник більший, поспішіть до лікаря.
Рівень холестерину можна спробувати знизити без медикаментів. Для цього варто змінити спосіб життя: відмовитися від куріння, збільшити фізичну активність, змінити своє меню. Часто цього буває достатньо. Якщо ж протягом трьох-чотирьох місяців усі ці заходи не допомогли і рівень холестерину залишається високим, доведеться приймати препарати, які призначить лікар.
Менше жирів, більше овочів

Для того, щоб рівень холестерину не підвищувався:
– менше споживайте насичених (тваринних) жирів;
– віддавайте перевагу знежиреним молочним продуктам та пісному м’ясу;
– їжте менше тортів, тістечок та інших кондитерських виробів;
– їжте не менше 400 грамів фруктів та овочів на день, не забувайте про бобові (квасолю, горох, чечевицю);
– регулярно їжте рибу. Жирну рибу – не менше одного разу на тиждень; відмовтеся від куріння;
– якщо маєте зайву вагу, схудніть;
– регулярно вживайте продукти, багаті на клітковину та крохмаль: крупи, злакові, рис, картоплю, хліб; більше рухайтеся: виконуйте фізичні вправи щонайменше 30 хвилин на день;
– вчіться справлятися зі стресами і знаходити час для відпочинку.
Меню для «хорошого» холестерину
Жири. Бажані продукти: соняшникова, кукурудзяна, соєва, оливкова олія. У помірній кількості вживати м’які масла або маргарини з написом «високий вміст полінасичених жирів». Небажані продукти: вершкове масло, свиняче сало, жирне м’ясо, тверді маргарини.
М’ясо, яйця. Бажані продукти: курка, індичка, телятина, кролик, дичина, білки яєць. У помірній кількості споживати пісну яловичину, пісну свинину, нежирний бекон, шинку, ковбасу, котлети, печінку, яйця (одне-три на тиждень). Небажані продукти: жирна свинина, бараняча грудинка, ковбаса салямі, паштет, качка, гуска, шкірка курки та індички, копченості.
Риба. Бажані продукти: всі сорти білої риби, особливо тріска, зубатка, камбала, жирна риба: оселедці, сардина, тунець, лосось. У помірній кількості вживайте смажену на олії рибу, молюски. Небажані продукти: ікра риб.
Фрукти, овочі. Бажані продукти: всі свіжі і заморожені овочі, горох, квасоля, соя, кукурудза, варена або «в кожушках» картопля (якщо можливо, їсти зі шкіркою), свіжі та консервовані без цукру фрукти, сухофрукти, грецькі горіхи. У помірній кількості вживайте смажену на рослинній олії картоплю, фрукти в сиропі, арахіс, лісові горіхи, мигдаль. Небажані продукти: картопля та інші овочі, підсмажені на тваринному жирі.
Молочні продукти. Бажані продукти: збиране молоко, домашній сир, кефір, йогурт, кисляк нежирний. У помірній кількості вживайте молоко низької жирності, сири середньої жирності. Небажані продукти: цільне молоко, згущене молоко, сметана, сир, жирні йогурт та кефір.
Злаки. Бажані продукти: вироби з борошна грубого помолу, хліб з висівками, страви із вівса, пшона, гречки, кукурудзи, темного рису. У помірній кількості вживайте вироби з білого борошна, білий хліб, солодкі каші, несолодке печиво, кекси. Небажані продукти: хліб пшеничний вищого гатунку, булки, пиріжки.
Напої, супи. Бажані продукти: чай, особливо зелений, неміцна кава, мінеральна вода, напої без цукру, неосвітлений фруктовий сік, овочеві бульйони, вегетаріанські юшки та борщі, нежирні соуси. У помірній кількості вживати солодкі напої, пиво зі зниженим вмістом алкоголю, шоколад, супи в пакетах, наваристі м’ясні супи. Небажані продукти: міцна кава, алкогольні напої, борщ, суп-пюре та соуси на жирних бульйонах.
Солодощі. Бажані продукти: солодощі без цукру, мед, фруктове желе. У помірній кількості вживати варення, джем, мармелад, фруктове морозиво, марципани, печиво, пастилу, жувальну гумку, глюкозу, фруктозу, солодкі маринади. Небажані продукти: шоколад, цукерки, помадка, сиропи, торти, масляні і сметанні креми.

Підготувала Ольга МАЛИНОВСЬКА.

Консультант – головний лікар обласного кардіодиспансеру Ігор САЛАБАЙ.

13 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів