Рада скасувала заборону продавати на ринках молоко та м’ясо власного виробництва

0

 Проте Верховна Рада України ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» (щодо реалізації на агропродовольчих ринках продукції домашнього виробництва та подвірного забою)». Цим законом скасували норму, відповідно до якої заборонялося реалізовувати на ринках сільгосппродукцію.
Законом передбачено, що цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, туші свійської птиці, кроликів та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, яка розташовується на агропродовольчому ринку. Не підлягають зазначеним випробуванням харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжується документами, що передбачені законодавством.
Позначка придатності ставиться на цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, на кожну тушу малих диких тварин та свійської птиці, кролів. Придатність для споживання людиною продуктів рослинного походження, а також необробленого молока та сиру домашнього виробництва підтверджується за результатами випробувань (досліджень) державної лабораторії ветеринарносанітарної експертизи.
На тушах, які на підставі результатів лабораторних досліджень не можуть використовуватися для споживання людиною, наносяться насічки.
Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але не становить безпосередньої загрози (низький ризик) для здоров’я людини, не допускається до реалізації та утилізується власником. Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але становить безпосередню загрозу (високий ризик) для здоров’я людини, підлягає негайному вилученню та утилізації або знищенню під контролем державного інспектора відповідно до законодавства.
Також забороняється продавати продукти харчування, якщо відсутня лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи. Покарання за стихійну торгівлю, як і раніше, – штраф. Згідно з статтею 160 Кодексу про адміністративні правопорушення, – за те, що торгуєте м’ясом, молоком та іншими продуктами «із землі», не на базарі, вас можуть оштрафувати на суму від 1218 до 8526 гривень, та ще й забрати товар.

Підготувала Ангеліна ПІДЛІСНА.

13 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів