Повертаючись з АТО, хмельницькі солдати відчувають страх і безвихідь. Їх лікують психіатри

0

Кілька тижнів тому з’явилась інформація про те, що на лікуванні у Хмельницькій обласній психіатричній лікарні, що у селі Скаржинці, знаходиться понад десять військових з Хмельниччини. За повідомленням, чоловіки перебували у полоні, де їх били та кастрували. Однак, інформацію швидко спростували, повідомивши, що насправді бійців у лікарні менше і лікуються вони від безсоння та інших психічних розладів. Журналісти «ВСІМ» вирішили з’ясувати причину перебування у лікарні військовослужбовців і поговорили про це з головним лікарем Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1 Володимиром Демчуком.

– Вся інформація, яка почала поширюватись на території не тільки Хмельниччини, а й інших областей – абсолютна неправда. На лікуванні у нас на той момент знаходилось біля чотирьох бійців, – пояснює головний лікар. – Однак, кількість пацієнтів постійно змінюється – хтось успішно проходить лікування, когось відправляємо у військовий шпиталь.

Скільки лікуватимуть військових – невідомо

У Хмельницькій обласній психіатричній лікарні перебуває троє хмельничан – два бійця АТО та батько загиблого на Сході хлопця. Сам чоловік теж військовий, брав участь у бойових діях в Афганістані.

Головний лікар Хмельницької обласної психіатричної лікарні №1 Володимир Демчук розповідає «ВСІМ», що бійці самі звернулись за допомогою по направленню військового шпиталю.

– Двоє учасників АТО знаходились на лікуванні у військовому шпиталі, потім їх відправили на лікування до нас, – каже Володимир Демчук. – Ще один чоловік потрапив сюди із госпіталю для інвалідів війни. Він – афганець. Його син загинув під час виконання службового обов’язку на Сході. Після цього у чоловіка почали з’являтись психічні розлади.

Скільки часу знадобиться на лікування та реабілітацію військових, головний лікар поки не знає. Лікування залежатиме від особливостей організму хворих.

– Точного терміну лікування немає. Лікування індивідувальне і залежить від особливостей організму пацієнта,  – зазначає головний психіатр. – Наразі бійці лікуються вже близько двох тижнів.

Психічні розлади «втамовують» алкоголем

За словами головного психіатра, найчастіше пацієнтами лікарні стають люди із посттравматичним стресовим розладом. Основну кількість таких пацієнтів складали чоловіки, котрі брали участь в АТО.

– Такий стан може виникнути у психічно здорової людини, – пояснює лікар. – Просто є ситуація, яка є несприятливою, подразником. Симптоми, які виникають на фоні перенесеного синдрому – це безсоння, страх, тривога, невпевненість, безвихідь. Іноді такі особи неадекватно реагують на слова інших людей чи будь-які зауваження. Окрім цього, були й пацієнти з іншими патологіями, такими як ураження головного мозку. Деякі потрапляють сюди з суїцидальними думками.

Часто психічні розлади, які виникають під впливом подій на Сході, чоловіки намагаються «втопити» в алкоголі. Деякі військові потрапляють до лікарні у запійному стані.

– Бувало, коли чоловіки повертались додому у відпустку, вони йшли у запій, однак, не варто говорити, що це були прояви алкоголізму, –  зазначає Демчук. – Це були перші прояви депресії. Хворі самі намагались боротись з тим негативом, який вони перенесли. А спиртне їм лише покращувало настрій і притуплювало відчуття. Вживаючи певну дозу алкоголю, пацієнт тимчасово відчуває полегшення і вже не усвідомлює того, що у нього психічні розлади.

Психіатричну допомогу надають рідним бійців

Часто у лікуванні та реабілітації мають потребу й рідні бійців.

– Впродовж останніх місяців на лікування приходили родичі бійців, теж під впливом стресових ситуацій, – наголошує лікар. –  Особливо важко переживають матері синів, які воюють на Сході. Через це теж лікуються від  психічних та психологічних розладів.

За словами Володимира Демчука, основне завдання на даному етапі – це надання психіатричної та психологічної допомоги. Адже, одними медикаментами успіху не досягти. Потрібне комплексне лікування – сукупність медикаментозного та психотерапевтичного.

Наразі на лікування до Хмельницької психіатричної лікарні надходять хворі переважно у гострому стані психічного розладу.

– Зараз лікуємо пацієнтів у гострому стані. Однак, складніше буде лікувати людей, у яких можуть проявлятись відтерміновані реації. Тобто, у військових, які повернулись із зони бойових дій, почнуть проявлятись розлади психіки, але лише через певний проміжок часу, – пояснив «ВСІМ» Володимир Демчук. – Це може бути через півроку, рік, а той більше. Потрібно готуватись до того, що далі на лікування будуть надходити важчі пацієнти.

Звертатись до психіатрів бояться

 

Головний лікар ХОПЛ №1 каже, що звертатись до спеціалістів людям необхідно. Існує чимало симптомів, які характерні для соматичних захворювань і з лікуванням яких не варто зволікати.

– У лікарні ми надаємо пацієнтам необхідну допомогу, як медикаментозну, так і психотерапевтичну, – каже Володимир Демчук. – Медикаментами ми можемо лише забрати прояви, які нанесла та чи інша травматична ситуація. Завдання ж психологів та психіатрів – допомогти впоратись із самим подразником. Якщо ми не будемо надавати допомогу тим, хто цього потребує, гостра форма може перейти у хронічну і лікувати пацієнта буде набагато складніше. Головне, щоб пацієнти не соромились і не боялися до нас звертатися.

12 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів