Платити чи ні – підприємці на загальній системі оподаткування вирішуватимуть самі

0

З 2015 року підприємці, які обрали так звану загальну систему оподаткування, можуть самостійно визначити базу оподаткування єдиного соціального внеску  для місяців, у яких вони не отримували чистого доходу. Це потрібно задля збереження страхового стажу.

Тобто платити чи ні, за неприбуткові місяці, платник визначає сам.  Потрібно пам’ятати, що це не є обов’язково. Але, як зазначають податківці,  не варто чекати пенсійного віку, щоб не довелося звертатися по соціальну допомогу, а сплачувати податок вже сьогодні, аби вистачало страхового стажу для призначення пенсії в майбутньому.

-В будь-якому бездоходному місяці можна на власний розсуд або залишити базу нульовою і не сплачувати ЄСВ, або ж визначити ту її величину, з якої бажаєте сплатити ЄСВ та включити цей період у пенсійний стаж, – розповідає завідувач сектору адміністрування єдиного внеску управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Хмельницькій області Наталя Савчук. – При чому, в другому випадку самостійно визначена база не повинна бути меншою за мінімальну зарплату (до грудня 2015 року – 1218 гривень, з 1 грудня – 1378 гривень) та не може перевищувати максимальної величини бази нарахування єдиного внеску (до грудня 2015 року – 20706 гривень, з 1 грудня – 23426 гривень). Це право на визначення підприємець реалізує при поданні річного звіту за ф.№Д5.  Стосується це правило періодів з 1 січня поточного року. Тобто при поданні звіту за 2014 рік воно не працює.

Нововведення поширюється не тільки на підприємців-загальносистемників, а й на самозайнятих осіб: нотаріусів, адвокатів, артистів, художників, літераторів тощо. Для них  строк подачі звіту – до 1 травня.

::__IHACKLOG_REMOTE_IMAGE_AUTODOWN_BLOCK__::0

6 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів