Південний Буг смердить четвертий місяць. Досі не визначили того, хто забруднює річку

0

Нагадаємо, ще кілька місяців тому Південний Буг перетворився на смітник – у воді гинула риба, а на набережній смерділо.

Після перевірки інспекції пройшов місяць, але результатів й досі немає. Місцеві жителі й досі скаржаться на сморід від річки. Один із них – хмельничанин Віктор живе поряд із пляжем у шестиповерховому будинку, йому кілька разів на день доводиться проходити повз річку. Чоловік обурюється і каже, що у такому стані Буг не був ще ніколи.

– Раніше вода була чистою, ми завжди купались і відпочивали на пляжі, – згадує Віктор. – Що тут робиться зараз –  просто страшно глянути. Ще в грудні, коли почався цей неприємний запах – подумали, що може погнив очерет. Але з кожним разом ставало все гірше.

Чоловік пояснює, що те, що відбувається зараз із річкою – це халатність. Віктор переконаний, що основним забрудником є цукровий завод, про який вже неодноразово йшла мова. Окрім цього, за словами чоловіка, причиною неприємного запаху поблизу  Бугу може бути й  те, що у водойму скидають каналізаційні стоки.

– Я знаю, що звертались неодноразово люди із скаргами і на численні звернення була створена комісія, проводились лабораторні аналізи. Ще десь три тижні тому я бачив, як тут ходили, щось перевіряли й оглядали. Після цього помітив, що вода стала ніби чистіша. Вони підняли рівень води і знов пішла така сама. Виходить, скільки часу пройшло і все стоїть на місці, – жаліється  хмельничанин. – Взимку тут відмінили купання через те, що рівень води був низький. Та тут просто чорна вода була, хто знає, чим тут можна заразитись. Невже нічого не можна зробити? Це ж обличчя області, центр. Не можна спирати всі теперішні проблеми на війну. Ну знайшли завод той, що забруднював воду, то хіба не можна дати йому штрафу. Це ж щоб відновити все живе, скільки треба грошей.

 Буг забруднювали кілька підприємств

Журналісти «ВСІМ» звернулись до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, аби з’ясувати причину різкого погіршення стану Південного Бугу та дізнатись результати екологічної перевірки.

Тут пояснюють, що ймовірним джерелом забруднення є підприємство у селищі міського типу Наркевичі, яке займалось цукроварінням.

– Ще з листопада на адресу екологічної інспекції надходили звернення громадян щодо можливого забруднення річки Південний Буг, – каже начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Олег Ліщук. – Таких повідомлень було три. Після цього було проведене обстеження річки і визначено, що забруднюючі речовини надходили у річку в мікрорайоні Гречани, в районі вулиці Кооперативної, а також вище по течії. Забруднюючі речовини потрапляли з річки Мшанець.

Олег Ліщук зазначає, що обстеження проводили, починаючи від селища міського типу Наркевичі. Звідти, від річки Шанець перевіряли відрізок до місця, де вона впадає у Південний Буг. Саме тоді й встановили, що джерелом забруднення могли стати цукровий завод у Наркевичах, комунальні служби в цьому ж таки населеному пункті. Окрім цього, негативний вплив на загальний стан річки могло нанести і підприємство в районі Кооперативної вулиці, яке є підрозділом Південно-Західної залізниці.

– В останнього згаданого підприємства на балансі знаходився колектор, де була аварійна ситуація. Виходить, одночасно було кілька забрудників, – пояснює начальник відділу.

Окрім цього, за словами еколога, до робіт залучали і науковців, які дали припущення, що риба та загалом усі живі ресурси у водоймі знищились від хімічного отруєння, а саме від великої концентрації забруднюючих речовин.

Чекають згоду на перевірку від Кабміну

Наразі в екологічній інспекції Хмельницької області створили робочу групу і прийняли рішення провести обстеження річки. Однак, згідно чинного законодавства, за результатами діяльності забороняється проведення будь-яких перевірок, окрім тих, які здійснюються або за згодою Кабінету Міністрів, або на прохання самого підприємства як суб’єкта господарювання. Зрозуміло, що підприємство, котре забруднює середовище, в рідкісних випадках саме просить про проведення необхідної перевірки. Тому лист на отримання необхідної згоди вже відправили, однак рішення ще немає.

– На даний час ми очікуємо згоди. Коли це буде точно, ми не знаємо, – каже Олег Ліщук.

Начальник відділу інструментально-лабораторного контролю розповідає, що перевірки можуть бути як плановими, так і позаплановими. Перші проводять відповідно до річних чи квартальних планів. Їх періодичність залежить від ступені ризику для  навколишнього середовища. До прикладу, якщо цей показник високий, то проводити перевірку слід не частіше, як раз на рік.

– Тобто, ми можемо не провести планову перевірку і це не буде з нашого боку правопорушенням, але не можемо робити це частіше, ніж раз на рік, – каже Олег Ліщук. – Позапланові перевірки ми проводимо, якщо є письмова заява суб’єкта господарювання чи  звернення громадян. Найперше, ці звернення мають бути обґрунтованими. Якщо до нас звертаються і кажуть, що смердить Південний Буг, тоді ми виїжджаємо і дійсно переконуємось, що це так. Далі припускаємо, хто міг це зробити. Окрім цього, здійснюємо хімічний аналіз річки.

Про можливе покарання винних  в екологічній інспекції кажуть, що після результату потрібної перевірки на підприємство-забрудника накладають санкції – це штрафи або ж нарахування збитків.

– Наша діяльність, як і будь-якого контролюючого органу, – це вжиття вичерпних засобів впливу. Якщо в цьому випадку передбачається адміністративний штраф, то при можливості вживається максимум санкцій, – запевняє начальник відділу Олег Ліщук.

Хмельничанин Віктор обурюється, у якому стані зараз знаходиться річка

Берег річки поступово перетворюєтьсся на смітник

У Південному Бузі продовжує гинути риба. В екологічній службі кажуть, що від отруєння шкідливими речовинами

Місцеві збираютьмаленькі рибини на поживу котам

::__IHACKLOG_REMOTE_IMAGE_AUTODOWN_BLOCK__::0

4 Березня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів