Пам’ятник «Небесній сотні» у Хмельницькому може обійтися міському бюджету у 5 мільйонів гривень

0

У жовтні минулого року завершився конкурс з визначення переможця на кращий проект меморіалу на честь «Небесної сотні». Ним став Роман Албул. Від того часу помітних зрушень у виготовлені пам’ятника не спостерігається. Влада чекає остаточного проекту від скульптора.

Найкращий матеріал – бронза

Чималу суму потрібно буде виділити з міського бюджету, аби восьмиметрова скульптура таки з’явилася у центрі Хмельницького. За словами головного архітектора міста Віктора Дунаєвського, «на руках» є лише півмільйона гривень.

– Міською радою виділено 500 тисяч гривень на меморіальний комплекс на честь «Небесної сотні» ,  – розповідає начальник управління архітектури та містобудування Хмельницької міської ради Віктор Дунаєвський. – Цього поки що достатньо для початку роботи, виготовлення макету та необхідної документації. На жаль, процес  дещо затримується самим автором. І як тільки ми отримаємо готовий проект, то будемо готувати кошторис. Без цього неможливе виділення додаткових коштів. За попередніми підрахунками, для виготовлення пам’ятнику із бронзи потрібно близько 5 мільйонів гривень, інші матеріали обійдуться дешевше.

Роман Албул зараз продовжує працювати над своїм проектом. Він уже розглядає варіанти із матеріалу, з якого робитимуть пам’ятник, та веде активний діалог із можливими виконавцями замовлення.

– Це перший такий великий проект для мене. І я стараюся якнайкраще його виконати. Тим більше, що тематика для мене є дуже важливою. Хочеться, щоб люди пам’ятали про подвиги тих, хто загинув на Майдані, борючись за нашу свободу, – говорить скульптор Роман Албул.

За словами митця, найкращим матеріалом для виготовлення буде бронза, яка виглядає краще, ніж інші матеріали. Її надійність уже перевірена століттями. Не виключає автор і можливості невеликих змін у скульптурі, адже постійно думає над цим. Основа залишиться, але невеликі поправки можна ще внести.

Місце вибрали ідеальне?

Питання про місце побудови меморіального комплексу уже вирішене. Це перехрестя вулиць Соборної та Героїв Майдану, де колись стояв пам’ятник Затонському. Але хмельничани невдоволені таким рішенням, мовляв, пам’ятник краще встановити в іншому місці.

– Як на мене, то пам’ятник «Небесній сотні» не повинен стояти на місці, де колись знаходився монумент Затонського, більшовика і ворога всього українського, – говорить хмельничанин Валерій.

Але скульптор Роман Албул вважає, що місце обрано ідеально, оскільки на місці, де було щось зле, повинно «виростати» добро. До того ж, на його думку, для виготовлення нової скульптури можна використати матеріал з поваленого в парку імені Чекмана постаменту Леніна. Але дану пропозицію відкинули в управлінні архітектури, оскільки його хімічний склад не відповідає усім вимогам.

– Пам’ятник «Небесній сотні» – це ніби відображення боротьби добра зі злом. Ворон намагається заклювати голуба миру , та йому це не вдається, – говорить Роман Албул.

Згідно задумки автора, пам’ятник «Небесній сотні» матиме висоту близько 8 метрів. З них 2 займатиме підставка, а ще 6 – сама скульптура.

12 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів