ОСББ чи ЖЕК: Хто краще справляється з обов’язками? (ОПИТУВАННЯ)

0

Кожен мешканець Хмельницького хоче жити в будинку, де подача води, світла, тепла та електроенергії здійснюється без перебоїв, сміття вивозиться непомітно,  прибудинкова територія завжди була чиста та зелена. За це люди платять гроші або державі, або у фонд об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

В більше як 230 житлових будинках Хмельницького  створені ОСББ.  Це самоврядні  організації, що не підконтрольні нікому, крім власних загальних зборів. Крім того, при створенні ОСББ  у мешканців є можливість приватизувати прибудинкову територію і бути впевненими, що місцева влада не розпоряджатиметься нею.

Втім, більшість будинків, збудованих у радянські часи, обслуговуються працівниками ЖЕКу.  Їх роботу варто було б поліпшити, зізнається начальник управління житлово-комунального господарства Віктор Чапайда. Але, за його словами, за останні декілька років серед мешканців новобудов знаходяться незадоволені правлінням ОСББ. За цей період близько 10 будинків повернули у комунальну власність.

– В ОСББ немає фонду накопичення. Хоч тарифи такі самі, як в ЖЕКах, але структура не фінансується ніким, окрім власників квартир, – каже Віктор Чапайда. – Поки що будинки у Хмельницькому можна забрати у комунальну власність. Але, наприклад,  у Черкасах вже категорично проти такого повернення. А от у Вінниці ОСББ мають фонди накопичення на обслуговування дахів, зовнішній благоустрій… Крім того, такі «спільні володіння» немає права хтось перевірити, впливу на домовласників ніякого немає. Якщо голова ОСББ сумлінно виконує обов’язки, хмельничани не жаліються. Але є й такі, які просто декілька років після здачі будинку в експлуатацію нічого не роблять, бо не потрібно.  Була афера в одному із будинків  на вулиці Сковороди – жінка, яка була головою, зняла 80 тисяч з рахунку і зникла. Виникають проблеми з недобросовісними забудовниками, адже були випадку, коли у новому житлі уже тече дах.   

Поділіться своїм досвідом та життям вашого будинку. Що не задовольняє у роботі житлово-експлуатаційних контор та чим не влаштовує ОСББ? Або ж напишіть про хороші результати обслуговування ваших будинків. Свої відгуки залишайте у коментарях або надсилайте на електронну пошту:  gazeta.vsim.khm@gmail.com. 

13 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів