На Озерній висадили алею молодих дерев на честь міст-побратимів Хмельницького

0

За словами організаторів екологічної акції, посаджені дерева символізуватимуть співдружність міст та водночас милуватимуть око хмельничан та гостей міста.

Голова громадської організації «Хмельницький молодіжний клуб розвитку» Степан Кушнір пояснює, що кількість висаджених дерев є символічною і означає 14 міст, які є побратимами Хмельницького.

– У нас є 14 міст-побратимів, хоча ця інформація не є публічною і взагалі мало хто із хмельничан про це знає. Хмельницький – це місто, яке знають не лише в Україні, а  й у світі. Хочеться, щоб хмельничани знали цей факт. – Сьогодні ми разом зробили перший крок – заснування алеї, тим самим дали життя новому.

За словами активіста, алея має стати своєрідною «родзинкою» Хмельницького. Поблизу молодих дерев тут стоятиме декороване каміння, яке оздоблять традиційним розписом. Також у планах, аби представники спільнот, як польської, так і єврейської, залишали тут будь-які творчі речі, сувеніри, тим самим привернули до місця увагу хмельничан.  

У суботу, 25 квітня, планується відкриття та презентація алеї, які пройдуть у рамках екофеставалю.

Алла Магас представляє єврейську общину міста. Вона розповідає, що така акція для них має особливе значення.

– Для нас дерева – це дуже важливий елемент общини, бо вони символізують вічність, родючість. Окрім цього, дають нам можливість зрозуміти, що коли ми  в ранньому віці саджаємо дерева, то ми робимо це не для себе, а для майбутнього покоління, – пояснює Алал Магас. –  В нашій традиції це дуже важливо саджати якомога більше дерев, що ми сьогодні і зробили – посадили власне.

Сама Алла Магас харків’янка. У Хмельницькому вона вдруге, проте вже переконує, що любить місто.

– Минулого разу я була у Хмельницькому п’ять років тому. Для мене це честь приїжджати сюди в гості, а тим паче брати участь у подібних акціях. Дещо схожі ми проводимо і у Харкові, але можливо не так часто та й трохи іншого змісту. Тут це щось особливе, де всі об’єднуються і виражають свою подяку за допомогою посадки дерев.

Загалом, зі слів активістки, представники общини легко знаходять спільну мову із місцевими. Хмельничани приймають, а ті, в свою чергу, можуть спокійно виховувати своїх дітей у традиціях та водночас бути толерантними один до одного.

Катерина Мельник та Олена Дурнова  вперше беруть участь у подібній акції і сподіваються вже найближчим часом самим долучитись до організації таких ініціатив.

– З екологічної акції з озеленення ми почали співпрацювати з Молодіжним клубом розвитку. Надіємось, що в подальшому будемо робити нові проекти, – каже Катерина Мельник. До прикладу, в планах підтримати ідею екологічного фестивалю у нашому місті, який відбудеться 25 квітня.

7 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів