Мобілізація в деталях: конкретні відповіді воєнкома про весілля, виїзд за кордон, хвороби і навіть обробіток землі. Частина 1

0

Нагадаємо, що 3 лютого медіа-корпорація «Є» провела «гарячу лінію». Її головною темо була мобілізація. На запитання читачів та глядачів відповідали військовий комісар Хмельницького обласного військового комісаріату полковник Сергій Присяжнюк та його заступник по роботі з особовим складом та громадськістю підполковник Володимир Гучок.

Частину відповідей на частину запитань ми вже опублікували: які пільги матимуть учасники АТО, чи мобілізують людей з судимістю, яких професій найбільше потребують Збройні сили України та інші, не менш актуальні запитання та відповіді на них. Однак значну частину відповідей на запитання, які озвучили дозвонювачі, та які ви, шановні читачі, залишали у коментарях на сайті Газети «Є» та на сторінках у соцмережах, ми подаємо нижче.

До речі, продивитися повну версію або ж прослухати «гарячу лінію» у запису можна за цим посиланням.

Володимир, Дунавецький район:

«Мій син добровольцем пішов до війська, зараз на навчаннях. Чи матиме він статус учасника бойових дій?»

“Якщо він доброволець, був призваний через свій військовий комісаріат і потрапить у зону проведення АТО, то обов’язково матиме статус учасника бойових дій. Але якщо у цю зону не потрапить, то статусу не матиме. Постановою Кабінету Міністрів України визначено, які райони Луганської, Донецької та Харківської областей підпадають під зону АТО. Люди, які виконують завдання у цих районах, обов’язково матимуть статус учасника АТО”.

Журналіст: «Які потрібні документи, щоб отримати статус учасника бойових дій?»

“Якщо це офіцер, у нього повинна бути копія свідоцтва про відрядження з відміткою про перебування в зоні АТО. Копія наказу про відрядження в зону АТО. Ці документи видає командир частини. Сам командир видає довідку, що офіцер є учасником антитерористичної операції. З частини документи відсилають на комісію у Міністерство оборони України. А вже в Міністерстві комісія складає акт і відправляє на міжвідомчу комісію. Це процес визначений, і немає проблем зібрати ці документи.

Згідно з військовим законодавством, людина, яка прибуває в частину, віддається з наказом. Не може такого бути, що людина прибула в частину, а на неї немає наказу. В такому випадку людина не мала б жодного забезпечення”.

Лідія, Волочиський район: «Мій чоловік підлягає мобілізації. Але у нього на верхій щелепі усього два зуба. Придатний він до мобілізації за станом здоров’я чи ні?»

“Чи підлягає людина мобілізації за станом здоров’я, визначає військова лікарська комісія. Ця комісія, до речі, не складається з працівників військових комісаріатів, її призначає голова районної адміністрації. Є наказ міністра охорони здоров’я України, де визначені критерії здоров’я призовника, за якими визначають, підлягає він службі в армії чи ні. І ніхто не може вплинути на цей процес. Взагалі рішення про те, кого призивати до війська, приймає не одна людина, а призовна комісія. Обласна призовна комісія складається з шести чоловік, її голова — заступник голови обласної державної адміністрації, заступник — обласний військовий комісар, членами є представники усіх силових структур та охорони здоров’я. Я сам не можу вирішити — призивати людину чи ні, я тільки можу запропонувати, до прикладу, одного відправити в артилерію, іншого — у полк спеціального призначення. У кожному районі створена районна призовна комісія”.
Марія, м. Дунаївці: «У мене мобілізували сина, але йому ще не виповнилося 24 роки. Чи правильно це? Адже Порошенко казав, що під мобілізацію підпадають чоловіки від 25 років. І син може потрапити у зону АТО? Він наймолодший там».

«Мобілізували законно, адже під мобілізацію підпадають чоловіки від 20 до 60 років. Якщо ні — ще навчатиметься. Те, про що ви говорите, – це про строкову службу: на неї призивають з 20 до 25 років, а раніше було з 18 років до 25. Щодо того, чи потрапить ваш син у зону АТО, – нічого сказати не можу. Спочатку усі мобілізовані 45 днів навчаються. Якщо буде готовий виконувати завдання у зоні військових дій, то поїде на Схід. А те, що наймолодший, то ви повинні пишатися тим, що у вас такий син, який не втікав від призову, а свідомо пішов захищати Батьківщину!»
Руслана Подольська, журналіст, Хмельницький.

«Зараз багато говорять, що ця війна — гібридна. Тобто воюють не лише військова техніка й військова сила, відбувається також інформаційна війна. Колись у Львові було вище політичне училище, яке готувало військових кореспондентів. Де зараз готують таких спеціалістів? Якщо журналіст має фахову освіту, як він може допомогти армії? Адже навіть зараз, коли проходить мобілізація, у соціальних мережах поширюється стільки негативу щодо цього».

“Ми повинні з цим боротися разом. Інформаційну роботу повинні вести всі. В державі є Академія Сухопутних військ, там є факультет з підготовки військових журналістів та тих, хто займається виховною роботою. Також ми набираємо людей, які мають цивільну вищу освіту, присвоюємо військове звання і відправляємо виконувати свої обов’язки. Також є військові академії у Львові та Одесі, які готують спеціалістів. Стосовно інформаційної політики, то в найбільших містах України є військові медіа-центри, в зоні АТО працює спікер, а також у кожному центрі в зоні АТО є інформаційний центр”.

Журналіст: «А чи повинен брати до рук зброю військовий журналіст?»

“Військовий журналіст повинен вести інформаційну війну. Але він не може бути на передовій без зброї, тому що мусить, як мінімум, мати змогу захистити себе. Журналіст теж проходить відповідну підготовку, він мусить вміти навіть командувати взводом!”

Ірина, м. Кам’янець-Подільський: «Моєму племіннику у 2013 році виповнилося 40 років, а зміни до призовного віку внесли у 2014-му. Чи підлягає він мобілізації?»

«Звісно, підлягає, бо до мобілізації залучаємо людей від 20 до 60 років включно».

Олег, Хмельницький: «Чому повістки приносять не додому, а за місцем роботи? До прикладу, минулого тижня у Хмельницьку міську лікарню принесли 22 повістки. Чи законно це?»

«Так, законно. Згідно з чинним законодавством, керівники підприємств повинні вести облік військовозобов’язаних. І вони мають сприяти військовим комісарам у проведенні мобілізації. Я вважаю, що це правильно: відправляти працівників захищати Батьківщину. Керівники підприємств повинні сприяти військовим комісарам у призові людей на військову службу. До того ж, керівник теж, згідно з законом, має право вручати повістку».

Андрій, Київ: «Чи можна без особистої явки уточнити облікові дані? Чи можна внести коригування контрактних даних без особистої явки? Корінець від приписного втрачений, чи можна отримати дублікат відповідного документа?»

“Звичайно все це можна зробити. Але… в мене є підозра, що ця людина, яка запитувала, не стоїть на обліку ні в Києві, ні у Хмельницькому, тому не хоче уточнювати дані чи поновлювати приписне ні там, ні тут”.

Журналіст: «Міністр оборони заявив, що мобілізовуватимуть тих, хто має військову спеціальність і бажання, але мобілізують, так би мовити, примусово. Чому так?»

“Ми не мобілізуємо примусово, ми виконуємо Закон України «Про проведення мобілізації». І люди йдуть виконувати свій патріотичний обов’язок. У першу чергу беремо тих людей, які мають військову облікову спеціальність. Якщо людина не має такої спеціальності, але хоче служити, її направляємо у навчальний центр, де вона отримає спеціальність”.

Продовження буде.

До речі, найпростіше знайти УСІ новини, що стосуються мобілізації та «гарячої лінії», за тегом «мобілізація» або ввести це слово у пошуковик на сайті.

14233438311423343850

8 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів