Маленькі хмельничани розмалювали більше сотні великодніх яєць. Власні шедеври дарували батькам

0

Комусь, щоправда, допомагала мама, деякі дівчатка об’єднувались у групки, де одна одній могли щось порадити чи підказати. Були на майстер-класі і хлопці, які сором’ язливо опускали очі, коли хтось звертав на них увагу чи наводив об’єктив фотоапарату. Там все ж, більшість діток намагались таки впоратись власноруч, навіть попри те, що багато з них взяли писачка до рук вперше. Однак, робота таки кипіла у всіх.

У кожного було своє робоче місце та особисті знаряддя праці. На столах стоять писачки, якими слід наносити орнамент, воск, свічечка та яйця, на яких діти і випробовуватимуть свої уміння, виражатимуть фантазію і творчість. 

Допомагала їм у цьому викладач школи мистецтв «Райдуга» Валентина Доброва.

– Такі майстер-класи постійно проводимо, показуємо як найцікавішим методом резервування воском розмальовують писанку, а далі фарбують, – розповідає «ВСІМ» Валентина Доброва. – Окрім цього, розказуємо діткам і про символіку.

– Ось, до прикладу, подільська писанка із квіткою, вона символізує жіночу вроду. Її дарували, аби у дівчини було багато діточок, як квітів у квітничку. Дуб малюють як символ мужності, пташечки ж – символи кохання, – посміхається викладач. 

Валентина Доброва пояснює, чим особлива подільська писанка.

– Чим відрізняється наша подільська писанка від, наприклад, гуцульської. В останньої більш геометричний орнамент, дрібніший.  Їх порівнюють навіть з китайськими та японськими мініатюрами. А наша подільська, більш архаїчніша та стриманіша, з більш консервативною кольоровою гамою – чорний, білий та червоний.

Робота тривала вже близько години, малеча дуже наполегливо і старанно виводила візерунки. Хтось використовував схеми із символами, які висіли на стелажі, а для когось – це був політ фантазії та можливість поекспериментувати.

Хмельничанка Юлія Лукіянчук прийшла на майстер-клас із донечками – 7-річної Ксенією та 5-річною Настею. Попри юний вік, дівчатка не капризують, а навпаки – уважно слідкують за тим, що показує викладач та хвилюються, аби їх писанки вийшли красивими.

– На такому майстер-класі ми вперше. Раніше ніколи не малювали писанки вдома, – каже Юлія. – Однак, використовували різні трафарети, наприклад, із листочків чи квіток. Виходило дуже гарно. 

Жінка запрошує мене, аби я разом із нею та доньками спробувала свої сили у малюванні писанки. Я допомагаю старшій, семирічній Ксені. Далі дівчинка сама добре вправляється і біжить кидати розписані яйця у фарбу.

Подружки Оксана (11), Даша (12) та Аня (13) розмальовують писанки вперше. Дівчата скаржаться, що поки не дуже виходить. 

– Я лише недавно записалась у школу, – каже Аня. А я давно вже хотіла спробувати, – зізнається Оксана. 

– Я малюю писанки уже другий рік. Сьогоднішню великодню писанку подарую мамі, – каже 10-річний Саша.

Подружкам Аліні та Каріні по дев’ять років. Дівчатка дужу стараються, адже готові розмальовані власноруч писанки вони подарують своїм матерям.

Колоритна Надія Анатоліївна та її учні. 

– Це мої вихованці. Я намагаюся їм допомогти, але всім одночасно не дуже виходить. Ми самі теж часто проводимо такі майстер-класи

Директор школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Лідія Нікітюк розповіла, що такий захід до Великодня проводиться уже шостий рік поспіль.

– Сьогодні у нас відкривається виставка «Великодня веселка». В рамках цього у нас завжди відбуваються майстер-класи по писанці. Спочатку на них приходили біля 20 дітей, але минулого року розмальовували свої писанки більше ста діток, – зазначає Лідія Нікітюк.  

 

 

 

 

 

 

5 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів