Майже 300 офіцерів достроково випустили з прикордонної академії

0

Сьогодні, 1 березня, випуск офіцерів-прикордонників став по-справжньому особливим. Вперше він відбувся достроково у зв’язку із суспільно-політичною обстановкою на східному напрямку держави. Окрім того, святкували не як завжди на майдані Незалежності, а на території Національної академії Державної прикордонної служби імені Б.Хмельницького. До охорони державних рубежів України цього року стануть ще 283 високоосвічених і підготовлених офіцери. Не обійшлись урочистості без традицій: підкидання монет, передачі ключа знань, прощання з бойовим прапором академії.

«Ми маємо свої традиції, які передаються випускникам із року в рік. Одна з них – підкидання монеток на щастя: є 25 років служби прикордонника, чотири з яких – навчання, 21 рік ще попереду. Коли випускники прощаються з прапором, стаючи на коліно, під ногу кладуть чотири монети як символ минулих років, і ще 21 – біля себе. Коли встають, збивають ці монети, щоб наступні роки служби були хорошими», – розповідає випускник Олег Запіченко.

Юнак вступив до академії після закінчення військового ліцею в Києві, незабаром поїде охороняти державний кордон на Львівщину.

«Я зрозумів, що хочу і можу бути корисним Україні. Якщо щиро, вчитись було непросто, складними були випускні іспити, треба було багато вчити. Але тепер відчуваю, що готовий до захисту кордонів нашої держави», – каже випускник.

«Прикордонна служба – це еліта. В мене з дитинства була мрія стати офіцером. Навчання у виші пройшло добре, командири у цьому допомагали. За термін навчання ми їздили на кордон тимчасово окупованого Криму. Хлопці всі тримаються, ніхто не боїться, готові до всього. Я вже знаю, що подальшу службу проходитиму в Одеському прикордонному загоні», – говорить випускник факультету охорони та захисту державного кордону Валерій Лисенко.

1425214390У стінах рідного вишу офіцери-прикордонники здобули не лише знання і вміння, потрібні для захисника кордонів, а й знайшли свою долю. На спільну службу вирушатиме не одна молода пара офіцерів. Випускники Олена і Антон Степаненки познайомились ще на початку навчання у Національній академії. Вже встигли одружитись і готові разом стати на захист державних рубежів.

«Бути прикордонником – це дуже відповідальна робота, якої варті лише найкращі, до якої треба йти, вдосконалюючись. Мені пощастило ще й знайти свою половинку, – каже Олена. – Мене Антон підтримував, допомагав, був поруч. Ми разом їдемо служити і нам буде легше – адже нас двоє, ми один одного підтримуватимемо».

Привітати випускників прийшли батьки, друзі, представники влади, керівництво академії, поважні гості.

«Я впевнений, що сьогоднішні випускники будуть гідні відважних воїнів, які ціною власного життя обороняють наше майбутнє. Національна академія – потужна кузня кадрів офіцерів, яка формує сучасне і майбутнє обличчя військового відомства. Україні потрібен мир. Наша перемога залежить від усвідомлення кожним військовослужбовцем своєї значимості і відповідальності. Кожен із випускників – майбутнє прикордонного відомства. Їм доведеться служити у нелегкий час, але бути здатним відстояти національні інтереси. Попереду важка і виснажлива робота», – зазначає перший заступник Голови Державної прикордонної служби України генерал-майор Василь Серватюк.

Успіхів і продовження служби у мирний час побажав випускникам народний депутат Сергій Мельник.

«Хочу подякувати батькам, які виховали дітей-захисників Вітчизни та професорсько-викладацькому складу академії за професіоналізм. Впевнений, що випускники надійно захищатимуть кордони і нарешті настане мир у країні», – каже Сергій Мельник.

«Це напевно перший випуск за 23 роки відбувається за таких умов. Значну частину знань ви отримували не в аудиторіях, від викладачів, а в бойових умовах, – звернувся до випускників виконувач обов’язків губернатора області Олександр Симчишин. – Я переконаний, що кожен з вас буде готовий захищати Українську державу. Бажаю вам здоров’я і Божого захисту, нехай з кожного бойового завдання ви повертаєтесь неушкодженими».

У тому, що ці хлопці та дівчата готові захищати країну, впевнене керівництво навчального закладу.

«Національна академія випустила 194 випускника-лейтенанта, 64 слухачі отримали оперативно-тактичний рівень підготовки, 25 спеціалістів. 62 випускники отримали дипломи з відзнакою. Ми підготували якісне поповнення для Державної прикордонної служби», -зазначає т.в.о. ректора Національної академії Олег Шинкарук.

Зі сльозами радості та тривогою в серці привітали випускників академії батьки та друзі. І хоча молодих офіцерів не відправлятимуть на східний кордон, нести службу їм доведеться у нелегкий для країни час. Та випускники переконані: завдання із охорони державного кордону виконають відповідально і професійно.

1425214074

1425214085

1425214109

1425214117

1425214127

1425214138

1425214152

1425214162

1425214180

1425214195

1 Березня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів