Коровай, каша в гарбузові, гречаники: на хмельницькому майдані Незалежності пригощали подільськими смаколиками

0

Сьогодні, 23 серпня, з самого ранку на хмельницькому майдані Незалежності не стихають урочистості. Після підняття Державного стягу, на головній площі міста розгорнулося наметове містечко, де представники всіх районів області презентувади культурні особливості свого краю. На святковому ярмарку усі охочі пригощалися смаколиками з районів та знайомилися з творчістю регіону. Народні пісні, веселі танці, виставки виробі ручної роботи створили патріотичну атмосферу та святковий настрій.

Смаколиками, серед яких пиріжки, короваї домашні цукерки, котлети та різноманітні традиційні українські страви, пригощали всіх охочих. Проте щедре пригощання відбулося лише після відвідування наметового містечка делегації представників місцевої влади. Водночас пишні подільські короваї хмельничани передавали на Схід бійцям АТО.

«Пройде делегація – будемо пригощати, – каже начальник відділу культури райдержадміністрації Волочиського району Чепелюк. – Все готували працівники відділу культури. Коровай один ми передаємо на АТО, інший – губернатору. Котлетами будемо пригощати людей».

А ось представники Деражнянського району крім смачних страв та вишивок привезли до Хмельницького військову форму, яку їм в музей передали солдати з зони АТО.

Чи не найоригінальнішу композицію у наметовому містечку приготували жителі Красилівщини. Майстри та учні Красилівського професійного ліцею створили мапу України з овочів та фруктів. Ось смаколиками тут не діляться. Презентовані булочки від виробників пропонують хмельничанам придбати за гроші.

Найрізноманітніший вибір страв традиційної подільської кухні привезли з Кам’янець-Подільського району.

Тут у затишному будиночку-декорації кам’янчани накрили багатий український стіл. «Усі смаколики приготувала і передала сюди місцева майстриня, щоб ми похвалилися і почастували людей нашими традиційними кам’янецькими стравами, – розповідає Роман Кукурудза. – Подільська паляниця, галушки, капуста тушкована – бігус, квасоля тушкована, гречаники, вареники з картоплею. Усе дуже смачно та незабаром можна буде спробувати».

На цьому ж фуршеті була також кукурудзяна каша, приготована в гарбузові. «Вибирається середина гарбуза, туди кладеться кукурудзяна каша і це все запікається. Їсти можна й сам гарбуз, – додає Роман. – У нас в селі таке часто готують. Я сам полюбляю цю страву».

Крім того, на Кам’янеччині полюбляють подільські лежні, які готують на кукурудзяному або гречаному борошні, додаючи туди бринзу. Лежні трохи схожі на млинчики, в середині яких овочева або грибна начинка.

 

23 Серпня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів