Кавоманія у Хмельницькому – модно чи корисно?

0

Ароматний напій присутній на діловій зустрічі, побаченні чи на перекурі. Справжні кавомани можуть не бояться пити улюблений напій і перед сном, незважаючи на  загрозу безсоння. Позбавити  тисячі людей цього ритуалу – неможливо.  

У світі відзначають Міжнародний день кави і День еспресо в Італії. Навіть на Хмельниччині напою надають особливе значення, адже, на думку багатьох істориків та експертів, саме в Кам’янці-Подільському вперше на теренах сучасної України з’явився турецький напій.  У 1681 році тут діяли 10 кав’ярень.  А у минулому році у місті над Смотричем під час фестивалю «Кам’янецька турка» зварили 333 літри кави. Рекорд занесли до «Киги рекордів України».

– Кавоваріння на Хмельниччині, як на мене, розвинуте в певній мірі. Усі люди вважають, що столицею кави в Україні є Львів. Якщо брати по чисельності кав’ярень, то це, напевно, так і є, – розповідає «ВСІМ» кавовар і власник кав’ярні Олег Ващинський. – Але історичною столицею є Кам’янець-Подільський, де в 1681 році вже було 10 кав’ярень, тоді як в Львові напій з’явився лише у ХVІІІ столітті. Навіть у Відні перший спеціалізований заклад було відкрито на два роки пізніше ніж у нас.  

Кава – як наркотик

Перше, що приходить на думку при згадці про каву – її здатність придати бадьорості. Але це далеко не всі її плюси. Якщо вживати каву правильно і в розумних дозах, то вона здатна зробити людину щасливішою, розумнішою, і навіть захистити від хвороб.

– Я п’ю каву щодня і по декілька чашок. Це допомагає мені бути в тонусі протягом важкого трудодня. Віддаю перевагу американо, – розповідає хмельничанин Максим Рогов.

 

 

 

Через велику місткість кофеїну напій можна назвати легким наркотиком. Але при цьому він має певні переваги над іншими продуктами, що його містять. Наприклад, в шоколаді та чаї теж є кофеїн, але при їх вживанні він довше виводиться із організму і менш ефективний як тонізуюча речовина.

– Сортів кави є багато. Ще більше є рецептів її приготування. У кав’ярнях інколи можна зустріти в меню навіть каву із часником. Традиційний і найбільш ефективний метод приготування – в турці. Якщо зробити це усе правильно, то кава не втратить своїх смакових якостей і принесе масу задоволення, – розповідає  Олег Ващинський.

Не лише смачно, а й корисно                                                                                                                           

 Рекомендують пити натуральну заварну каву і лікарі.  Такий напій зберігає в собі не тільки смакові властивості. У правильно приготованій каві є активні речовини,корисні для здоров’я . Але не можна цього сказати про інші види напою. Більшість сортів кави та кавових напоїв лише за смаком нагадують справжній напій. І це єдиний плюс.

– Розчинна кава не містить в собі ніяких корисних властивостей, оскільки її  неправильно обсмажують. Та й зерна для цього беруть, як правило, низькосортні. Крім того, вміст кофеїну в ній є більшим. А це може лише зашкодити організму, – каже лікар-гастроентеролог поліклініки №2 Ірина Гаєвська, – Не всі актині речовини зберігаються і в каві приготованій у автоматах, оскільки вона проходить фільтрацію і частково позбавляється своїх корисних властивостей.

Кава незамінна для жінок, які мріють схуднути. Тому що напій підвищує активність обміну речовин і таким чином допомагає «спалювати» зайві калорії. Але це стосується лише чистого напою, в який не додавали  вершки, цукор та ароматизатори. Наприклад, порція мокачіно з цукром, шоколадом та вершками може містити біля 470 калорій.

Хороший напій в розумних межах покращує самопочуття. Для прикладу лікарі наводять той факт, що у людей, які регулярно споживають каву, нижчий ризик розвитку раку печінки. Цікавим є і той факт, що кава може принести користь курцям, як не парадоксально це звучить. Доза нікотину, яку містять сигарета, «гаситься» речовинами, які містить кава. Допомогти кава може і в нейтралізації алкоголю у вашому організмі. За словами лікарів, вона може зменшити дію спиртних напоїв на печінку, шляхом підвищення виділення травневих соків.

– Коли людині потрібно працювати, а спати аж надто хочеться, то невеличка чашка кави стане справжнім порятунком. Вона не тільки не дасть заснути, але і поліпшить роботу мозку та стимулюватиме діяльність нервової системи, – розповідає Ірина Гаєвська. – Для здорової людини припустимою дозою кави є від 2 до 6 філіжанок в день. Але при цьому не рекомендовано вживати її на «голодний» шлунок, при захворюваннях серця, нирок, шлунка, гастриті, гіпертонії, підвищеній збудливості та безсонні.

 

7 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів