«Хочу дати жінкам більше легкості, безпосередності, жіночності та ніжності»

0

17-18 квітня в нашому місті стартує третій сезон «Proskurov Fashion Days», основною локацією якого стане Хмельницький обласний художній музей. Протягом двох днів відбудуться покази колекцій українських дизайнерів. На основному подіумі свою нову колекцію представить молодий талановитий хмельницький дизайнер Natali Dudka. У минулому дівчина працювала асистентом дизайнера у Вікторії Гресь та дизайнером марки «Shako». У її творчій скарбничці вже п’ять колекцій та участь у різноманітних модних конкурсах та показах. Напередодні модної події року, ми запитали в Наталі про творчі плани та останні віяння у Fashion-індустрії.

– Як саме народився ваш бренд?
– Стати дизайнером я мріяла з дитинства — з клаптиків тканини шила одяг на ляльок, кроїла, вигадувала різні моделі… Але вирішила поступити на спеціальність дизайн інтер’єру, оскільки вважала, що розвиватись, як дизайнер в Хмельницькому не перспективно та не цікаво. З плином часу зрозуміла, що продовжую мріяти про створення одягу. Так вступила у Київський національний університет технології та дизайну на спеціальність «художнє моделювання костюму» й почала працювати у цій царині. Свою першу колекцію, яка була повністю в білих тонах, я створила на конкурс «Печерські каштани». До речі, відшила її практично самостійно. Потім був конкурс «Саботаж» в рамках « Львів Fashion Week». В останьому, я абсолютно неочікувано посіла третє місце.
Працювала з різними дизайнерами, кожен із яких мав свої бачення та погляд на створення одягу. Це цікавий та корисний досвід. Але мрії про власний бренд не полишали, тому й повернулася в рідне місто, щоб відкрити власну справу. Поки що працюємо в маленькій студії. І хоча мене долали сумніви на рахунок того, чи потрібно це хмельничанам, адже вони більше звикли робити покупки на базарі, всі острахи виявилися безпідставними. Доля звела мене з людьми, яким подобається те, що ми робимо. Вони мають гарний смак і ми розуміємо одне одного практично з півслова. Нині маю уже невеличку команду, в яку крім мене входять один закрійник та дві швачки. З часом планую розширюватися, оскільки попит зростає. Мрію про магазини по всій Україні та закордоном.

– Зазвичай, кожен дизайнер має свій власний «почерк». Що саме вплинуло на Ваш стиль? Який він, одяг від Наталі Дудка?
– Попри те, що ми слідкуємо за тенденціями в моді, ми не женемося за ними. Звісно, я використовую в роботі сучасні напрямки, проте дизайнерський одяг має бути «поза часом», над чим ми активно працюємо. Хочеться створювати такі речі, які будуть актуальними завжди. Мені самій важко декількома словам дати характеристику власній марці. Але знайомі, дивлячись на плоди моєї праці, кажуть: «Ну, Дудка, в цьому вся ти!». Я не знаю, що саме вони мають на увазі… Але, напевно, це передусім чистота ліній, які мають бути синхронними між собою. Вони повинні підкреслювати фігуру, бути функціональними, задавати тон. До прикладу, якщо в одязі високий закруглений комір, то всі лінії та виточки також будуть закругленими. Велику увагу надаю обробці. В нашому одязі багато швів закриваються мереживом. Це дарує речам неабияку жіночність та витонченість. Нині представниці слабкої статті настільки завантажені побутом, працею, різними проблемами, що забувають про те, що вони просто жінки. Ніжні, привабливі, чарівні… Ми ж намагаємося робити такий одяг, щоб будь-яка пані почувалася у ньому тендітною та елегантною. Що стосується кольорової гами, то як правило, працюю з пастельними відтінками. Особливо мене приваблює колір неба: вночі, вдень, на світанку тощо. Це блакитні, ніжно персикові, сіро-блакитні тони. Зустрічається і чорний. Це для мене також колір неба, тільки вночі. Особливо приваблює колір неба перед грозою, цей колір поєднує відтінок сірого та блакитного, який має якийсь магічний настрій.
Тканини, звісно ж, натуральні. Ми працюємо з представниками в Києві, які регулярно поповнюють свій асортимент італійськими тканинами останніх тенденцій.
Дуже хочу спробувати свої сили у виготовлені білизни — різних нічних сорочок, спальних наборів із шортиками та майками. В мене взагалі є потяг до красивого мережива, до всіляких будуарних штучок. Також хотілось би попрацювати з чоловічим одягом та дитячим, але це трохи пізніше.

Саме в цій студії народжуються дизайнерські шедеври від Наталі Дудка

– А для кого ви створюєте одяг?
– В основному, це дівчата віку 23+, які працюють, розвиваються, не сидять вдома, соціально активні. Також багато моїх клієнтів — це молоді мами, які хочуть виглядати красивими та стильними. Як правило це панянки, які не женуться за швидкоплинними тенденціями, знають, що підходить особисто їм та виглядають красиво та елегантно в будь-якій обстановці.

– Скільки часу йде на підготовку та виготовлення колекції? Звідки черпаєте натхнення?
– Одяг та стиль — це відображення життя людини та його світогляду. Суттєво впливає те з ким ми спілкуємось, яку музику полюбляємо, які книги читаємо, як відпочиваємо та багато іншого. Мене надихає багато речей — із природи, музики, а також архітектури. Неабияке значення мають настрій дизайнера та емоційний стан. Ескізи можна намалювати взагалі за один вечір, а ось сама задумка може «визрівати» місяцями.

– З чого починається ваш творчий день?
– З чашки кави. Потім планування роботи, зустрічі із замовниками, похід магазинами… У мене поки-що немає помічника, тому доводиться всі закупки робити самій, відправляти речі замовникам, працювати з магазинами де продаються наші речі і так далі. І десь у вечорі, іноді з келихом вина, сідаю за ескізи, роблю начерки, думаю як має виглядати елегантна та харизматична жінка.

Колекція весна-літо-2014

– Чи є в Україні сильні дизайнери, які можуть скласти гідну конкуренцію західним? З кимось із них товаришуєте?
– Можу виділити для себе Федора Возіанова, оскільки це та людина, яка досить тривалий час мене направляла та надихала. Іноді, як приїжджаю до Києва, телефоную до нього та ділюся своїми ідеями, консультуюся. І, попри те, що він дуже зайнятий, завжди знаходить хвилинку, щоб зі мною поспілкуватися. Дуже пишаюся цим знайомством. Також мені дуже подобається Бевза, Літковська, Пустовіт. З молодих — це Анна Октябрь, Лара Квінт, Юлія Паскаль. Нині ці дизайнери дуже перспективні. Українська фешен-індустрія почала активно розвиватись не тільки локально, а й закордоном. Наших дизайнерів почали визнавати на заході. Вони створюють прекрасні колекції, як за якістю, так і за дизайном. Загалом у нашої моди є прекрасне майбутнє.

– Як Ви вважаєте, хмельничанок можна назвати модницями?
– Безумовно. Звісно, стиль наших дівчат істотно відрізняється від стилю київських модниць. Не всі хмельницькі панянки зрозуміли б ті віяння моди, які панують у столицях моди. В Києві, як і за кордоном, прижилося вільне ставлення до моди, його навіть можна назвати «модою із почуттям гумору». Стиль хмельницьких дівчат відрізняється тим, що вони більш вишуканіші, помпезніші, мають потяг до розкоші та елегантності. Переважно наші дівчата мають гарний смак.

– Що нині в моді?
– Популярні весняні образи в дусі рок-н-ролл, серед силуетів переважають 70 роки. Також багато квітів, вони є у вишивках, в мереживі, в прінтах, будь де…Що стосується матеріалів то багато мережива, люрікса бархату та блискучих тканин. Пастельні відтінки також повністю не відійшли. Каміння ж та стрази поступово втрачають актуальність.

Сукня з круїзної колекції 2014

– Ви носите свій одяг чи купуєте його в інших дизайнерів?
Так, частіше всього я одягаю вбрання власного бренду. Також люблю розбавляти одяг речами з мас-маркету. Це те вбрання, яке можна одягнути на відпочинку, піти на природу, в парк чи в ліс — джинси, шкіряні косухи, футболки, світера, світшоти. Це дуже зручний та комфортний одяг і я його люблю. Купую на різних сайтах. Але сукні, костюми, верхній одяг переважно створюю для себе сама.

– На що можете витратити гроші навіть не роздумуючи?
– На тканини. Це дуже хороше капіталовкладення. Ще мені дуже подобається купувати туфлі та сумки. Це запорука гарного гардеробу. На вас можуть бути одягнуті прості майка та спідничка, а ось дорогі якісні туфлі та сумка зроблять ваш образ дорогим та стильним. В гардеробі справжньої жінки завжди знайдеться місце зайвій парі взуття і його ніколи не буває забагато.

Колекція осінь-зима-2014

– Криза нині торкнулася багатьох наших співгромадян і модниці відмовляються від купівлі нових обнов. Чи можна при невеликих матеріальних можливостях виглядати стильно та модно?
– Важливо купувати не багато речей —а декілька, але якісних. Тобто, кожна жінка має мати в своєму гардеробі хоча б одну вечірню сукню, один брючний діловий костюм, одну-дві базові сукні, які ідеально підкреслюють фігуру, декілька блузок. Ці речі можна комбінувати між собою та розбавляти різними аксесуарами — біжутерією, хустинками, шарфиками тощо. Обирайте такий одяг, щоб він пасував саме вам і дивіться, щоб його можна було легко розбавити та поєднувати з різними елементами.

Сукня з колекції осінь-зима 2014


 

10 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів