Хмельницький художній музей оновив постійну експозицію (ФОТО)

0

Концепція нової експозиції визначається процесами, які відбувалися в українському мистецтві у другій половині ХХ століття. Завдяки багатій колекції, яку встиг зібрати музей за майже 30 років існування (заснований у 1986 році — прим. авт.) кожен хмельничанин може простежити, як розвивалося мистецтво у цей час.

У 1960-80-х роках у мистецтві панував соцреалізм, провідними темами були історія, воєнна тематика. Але талановиті митці офіційного напрямку лишили також багато творів ліричного напрямку — пейзажів, натюрмортів, портретів. Саме на таких творах реалістичного напрямку ґрунтується перша частина експозиції. Тут представлені Сергій Григор’єв, Володимир Костецький, Валентина Цвєткова та інші відомі художники.

1424249067

Інший зал присвячений абстрактному мистецтву, яке почало розвиватися у 1960-ті роки, під час «відлиги». Це найрадикальніший прояв мистецтва, який протистояв офіційному.

1424249101

У двох найбільших залах представлені картини художників західного регіону, які не втратили національного підґрунтя, продовжували традиції 30-х років і адаптували актуальні проблеми сучасного західного мистецтва.

Частина експозиції присвячена неофольклорній хвилі у мистецтві, представники якої намагалися зберегти традиції, знайти шляхи національної ідентифікації. Серед них представлені і подільські художники, зокрема, подружжя Людмила і Микола Мазури.

1424249041

«Музей існує вже майже 30 років. За цей час співробітникам вдалося зібрати унікальну колекцію сучасного мистецтва, аналогів якої немає в жодному державному художньому музеї України. І це не мої слова, так говорять мистецтвознавці з інших міст, які приїздять до нас», – зазначає директор Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова.

1424249006

18 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів