Хмельницьких досвідчених рибалок запрошують на змагання. А новачкам радять ловити рибу на пляжі

0

У розпал зими  рибалка приносить досвідченим рибакам улови не менше, аніж влітку. Хоч  плюсова температура і розігнала чоловіків з  водойм, проте  можливі морози в кінці січня все ж  дозволять знову вийти на лід.  Досвідчені рибаки «живуть» за місячним календарем, вони знають коли й де краще клює. «ВСІМ» дізналися скільки коштує це задоволення і чи може звичайна рибалка стати чимось більшим, ніж просто хобі.

Зимова риболовля як вид спорту

Спортивна риболовля активно розвивається у Хмельницькому. Уже 18 січня планується проведення турніру «Хмельницька мормишка-2015». А 24 січня  – Чемпіонат Хмельницької області. Змагання проводяться спеціально для популяризації традиційних видів спортивної рибалки та активного відпочинку.  Спеціальна суддівська колегія  визначить кращі  команди та  спортсменів з вилову риби на мормишку.  Стати спортивним риболовом може й аматор.

– При бажанні та  невеликих фінансових затратах можна зайнятися спортивною зимовою риболовлею і досягти при цьому немалих успіхів. Яскравий приклад нашим початківцям подають українські спортсмени, які уже тричі вигравали чемпіонат світу,  –  каже голова Хмельницької обласної федерації риболовного спорту Василь Максимчук. –  Протягом останніх років кількість зимових рибаків постійно зростає. Основною причиною цього є більше вільного часу саме взимку.

Цікавим у спортивній риболовлі є те, що рибаки практично ніколи не забирають улову, а відпускають рибу назад у воду.

Початківці купують дешевше

Основний набір для вудочки може обійтися  у 100 гривень. Найпоширенішою є зимова вудка балалайка. Коштує вона від 15 до 120 гривень. Також необхідно мати ківок, який коштує  від 8 до 15 гривень.

Ліска для зимової риболовлі має бути тонка, від 0,01 до 0,053 міліметрів. Коштує вона 15-200 гривень. Обов’язковим елементом спорядження є також мормишка.

– Для початківців краще брати просту мормишку, яка вартує 5-20 гривень. А для більш досвідчених любителів риболовлі краще підійдуть мормишки від 50 до 80 гривень. Дорожчі уже купують для спортивної риболовлі, – розповідає продавець Василь.

Щоб зробити ополонку  рибаку знадобиться плешня, що коштує близько 400 гривень, або бур, який вартує 400-600  гривень. Для зручності варто також мати ящик для спорядження. Його також можна використати як стільчик та місце збереження улову. Його вартість – 40-800 гривень.

– Якщо класти рибу на лід, то вона може перемерзнути і втратити свої смакові якості. Тому краще класти її у пластиковий пакет в ящику – розповідає рибак Сергій.

Ловіть рибу на знайомих водоймах

Незважаючи на те, що серед зимових рибалок є справжні професіонали, які могли б навчати молодих, недосвідчені сміливці все ж часто йдуть на лід навмання. Рятувальники нагадують: щоб похід на риболовлю не закінчився для купанням в ополонці, потрібно дотримуватися основних правил безпеки.

– Ми рекомендуємо хмельничанам ловити рибу взимку в районі міського пляжу, де постійно чергують рятувальники. Якщо ж ви вирішили порибалити в іншому місці, то ні в якому разі не ідіть туди самі –  каже речник Держслужби з надзвичайних ситуацій в Хмельницькій області Козак Андрій.

Йдучи на зимову рибалку, пам’ятайте:

  • товщина льоду має бути не менше 7 сантиметрів. Для великої групи людей від 15 сантиметрів. Для перевірки міцності найкраще використовувати плешню. Зазвичай надійнішим є лід зеленкуватого чи блакитного відтінку;
  • виходити на берег і заходити на лід безпечніше в місцях, розташованих над мілиною, і таких, які не покриті снігом;
  • мати з собою мотузку (10-15 метрів) та дерев’яну палицю;
  • відстань між ополонками не менше 5 метрів.

Довідка:

Чемпіонат «Хмельницька мормишка-2015» проводиться 24 січня 2015 року на р. Південний Буг в районі міста. Деталі за тел.  0979637878. 

14 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів