Хмельницькі пожежники гартувалися у термодинамічній камері

0

У Хмельницькому сконструювали першу в Україні вогневу споруду моделювання динамік небезпечних факторів пожежі. Таким чином хмельницькі пожежники хочуть не лише підвищити власну кваліфікацію, але й удосконалити систему підготовки вогнеборців в країні.

“Впродовж минулого року було створено тепло-димокамеру за європейськими стандартами та методику підготовки пожежників із застосуванням передових технологій визначення температурних режимів, – пояснює начальник головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області Борис Болібрух. – Тренажер – це модульного типу контейнери, які застосовувалися підприємством “Мотор-Січ” для виготовлення теплогенеруючих установок. Ми їх зібрали та змоделювали таким чином, щоб вони відповідали методикам європейського зразку.”

Вогнева споруда у середині має свої лабіринти, а також техніку, яка знімає температурні режими та передає на комп’ютер з відповідною програмою.

“У цій камері відтворюється пожежа у замкнутому просторі, як у житлових квартирах. Камера виготовлена за кошти Навчально-методичного центру. Ще повністю наш проект не закінчений, але на нього уже витрачено 100 тисяч гривень. Ми хочемо удосконалити систему підготовки пожежників, адже у теперішній системі підготовки немає такого, коли вогнеборець заходить у закритий простір, а температура досягає 400-500 °C”, – додає Борис Болібрух.

Вогнева споруда моделювання динаміки небезпечних факторів пожежі є першим подібним тренажером для вогнеборців в Україні, як і розроблена до неї методика. Якщо ж їх затвердить Державна служба з надзвичайних ситуацій, то на досвіді хмельничан навчатимуться усі пожежники країни.

“Основне призначення даного тренажера — вивчення динаміки небезпечних факторів пожежі для того, щоб рятувальники, які проводять гасіння, вміли маніпулювати легкими продуктами згорання та температурою. У цій камері пожежники зможуть побачити як на початкових стадіях розгоряється вогнище. Також вивчається вплив небезпечних факторів та яким чином можна їх зменшити”, – розповідає доцент кафедри пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт Львівського Державного університету безпеки життєдіяльності Богдан Штайн.

Під пильним оком інструктора тренажер випробували троє хмельницьких пожежників, які на короткий проміжок часу опинилися всередині палаючої камери.

“Всередині температура нарощується з кожною хвилиною. Це свідчить про те, що на пожежі не можна гаяти час і потрібно водночас якомога швидше і безпечніше для себе працювати. Пожежні підрозділи повинні думати і про людську, і про особисту безпеку, – ділиться враженнями старший помічник начальника чергової зміни з питань оперативного реагування Державної служби з надзвичайних ситуацій майор Володимир Топоровський. – Ми працювали у захисних костюмах, які витримують температуру до 800 °C, але візуально у камері температура перевищувала 100 °C.”

1423581435

1423581280

1423581365

1423581301

1423581317

1423581334

 

 

10 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів