Хмельничани відмовилися від детективів та полюбили українські романи

0

В громадському транспорті чи в парку все частіше можна побачити людину, яка щось читає з планшету чи електронної книги. Це наштовхує на думку, що книга «вмирає». Хоч сучасні технології дозволяють дещо зекономити на друкованих виданнях, але любителів паперових книжок у Хмельницькому чимало.

– Часто люди знаходять в Інтернеті той чи інший літературний твір або ж видання іншого жанру і приходять до нас, аби купити його в друкованій формі. Читачі хочуть відчути запах книги і перегортати сторінку за сторінкою під час прочитання. Це те, чого ніколи не дасть електронний гаджет, – розповідає «ВСІМ» продавець однієї із книгарень Хмельницького Валентина Коцар.

В середньому книгу у твердій палітурці можна купити від 60 до 150 гривень. Вартість коливається в залежності від популярності автора, видання та матеріалу, з якого вона виготовлена.   

Молодь обирає українських авторів

Як не дивно, але саме молодь є основною клієнтурою книжкових магазинів міста. Молоді люди найчастіше шукають книги сучасних українських авторів: Оксани Забужко,Любка Дереша, Ірини Карпи та інших. Завжди популярною є творчість Павла Загребельного та Ліни Костенко, книги яких ніколи не затримують на прилавках. Аналогічне можна сказати і про книги Сергія Жадана. Його історія українського рейдерства «Ворошиловград» хоть і вийшла ще у 2010 році, але й досі успішно продається. Користуються попитом також історичні романи. «Адвокат із Личаківської» – роман  Андрія Кокотюхи, перенесе читача до Львова початку ХХ століття. Твір показує місто не лише як культурну столицю України, а його кримінальну сторону того часу.

– За останній рік молоді в нашій крамниці побільшало. Це дивує, коли розумієш, що вона має можливість читати зараз з телефонів, планшетів та іншої техніки, – каже менеджер по заказообігу однієї із книгарень Хмельницького Анжела Гажиєва, – А от представники старшого покоління завжди були нашими постійними клієнтами. Для них найбільш цікавими є класичні твори. Як українські, так і зарубіжні. Останнім часом менше уваги звертають на детективи.

Дещо рідше купують класику. Серед великого асортименту цього виду літератури найбільш популярними у книгарнях є творіння Ремарка та Маркеса. За словами продавців, їхні твори завжди розходяться з полиць дуже добре.

Початок всього – дитяча література

Любов до книги зароджується з дитинства. Сьогодні  зросла не лише кількість дитячої літератури, а й якість. Схоже на те, що видавці разом із батьками зрозуміли, наскільки важливою є книга для самих маленьких читачів. Одні стали випускати потрібний дитині продукт, а інші – не жалкують коштів на розвиток та освіту своєї малечі. Адже кольорові книги зовсім недешеві.

Для діток до 3 років є чимало розвиваючої літератури. Вона переважно ілюстрована і містить мало тексту. Більшість таких книг є яскравими і привертають увагу своїх читачів.

Для старшеньких – чималий вибір збірників казок та історико-пригодницьких творів. Чималий асортимент прикладної та довідкової літератури. Для дітей шкільного віку беруть пригодницькі романи, містику та фантастику.

Проблемою дитячої книги є те, що не всюди вказано для якої вікової категорії вона підходить. При виборі книги для дитини доводиться довіряти продавцям.

Сучасні бестселери

Немає   в деяких книгарнях такої книги, як трилогія Л. Джеймс «50 відтінків», за якою люди стояли у черзі декілька років тому. Відколи у прокат вийшов однойменний фільм попит на друковане видання значно впав.

Окрім  сучасних українських авторів і класиків, хмельничани шукають і твори Дена Брауна, Стівена Кінга, Джоджо Мойєс, Пітера Свенсона… Серед інших слід виділити книгу Андрія Кузьменка «Я, Побєда і Берлін» та «Я, Паштєт і армія». Вони були популярними і раніше, але після трагічної загибелі автора розкупаються ще більше.

 Досить популярними зараз є видання, в яких описуються революційні події в Україні. Наприклад, купують книгу «Листопадова кривафвого слід». ЇЇ автор – хмельничанин Володимир Лукіянчук. У книзі розміщено більше трьохсот фото, які нагадують про хід революції як у Києві так і у Хмельницькому.

За словами директора однієї з книгарень Хмельницького, попит зараз часто перевищує пропозицію. Якщо смаки і потреби читача в художній літературі українські видавництва ще більш-менш задовольняють, то із прикладною і довідковою літературою ситуація інша. Попит на неї немалий, а от запропонувати покупцю практично немає що, оскільки українські видавництва не надто плідно працюють в цьому напрямку.

 

14 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів