Хмельничани шукають альтернативу кримським винам, які зникають з прилавків магазинів

0

Більшість спеціалізованих винних магазинів пропонують покупцям лише залишки, привезені з півострову ще до весни минулого року. В інших ж місцях продажу алкогольних напоїв і зовсім замінили свій асортимент.

Майже рік тому Росія анексувала Кримський півострів, через що багатьом підприємствам-виробникам довелось відмовитись від постачання власної продукції на материкову частину України.

Нагадаємо, восени минулого року Україна тимчасово заборонила ввезення продуктів з анексованого Криму, а також їхній транзит через материкову частину країни.

Закон про створення вільної економічної зони в Криму, який визнає особливості торгівлі та економічної діяльності в Криму та у Севастополі набув чинності в Україні 27 вересня.

Відповідно до цього закону, поставка товарів та супутніх послуг з або на материкову частину України з Криму прирівнюється до здійснення експортно-імпортних операцій і, відповідно, підпадає під регулювання тарифних і нетарифних торговельних обмежень.

  У магазинах розпродують залишки

«ВСІМ» перевірила, чи дійсно в магазинах, які здійснюють продаж алкогольних виробів, не залишилося кримських вин. Більшість продавців пропонують лише залишки, привезені з півострову ще рік тому. В інших ж місцях продажу алкогольних напоїв зовсім замінили свій асортимент.

–  Вибір вина у нас зменшився, це видно навіть візуально, – кажуть в одному із магазинів алкогольних виробів. – Кримських вин серед всього асортименту лишилось дуже мало. Однак, це не заважає хмельничанам купувати інші – із Закарпаття чи грузинські.

Не зазнав змін асортимент товару у спеціалізованому винному магазині у центрі міста. Тут переважна частина продукції – напої із різних країн світу. Щоправда, попит на вина, які, як правило, є дещо дорожчими, тут невеликий.

Винні заводи належать Росії

Для роз’яснення ситуації «ВСІМ» звернулася до генерального директора та співзасновника мережі спеціалізованих магазинів «Вина Криму» Олександра Лисюка. Він ро

Генеральний директор та співзасновник мережі спеціалізованих магазинів «Вина Криму». Він розповідає, що обсяги кримських вин на полицях Хмельницького зменшились однозначно. Більша частина продукції – це залишки вин з півострову, які зберігаються на складах у Києві чи Харкові. Зараз у наявності в мережі лише вина, які розливались включно до травня минулого року.

«Сонячна долина», «Магарач», «Золота балка» – це далеко не весь перелік винної продукції, яка зараз знаходяться у мізерній частині асортименту. Переважна більшість вин з Кримського півострова, які користувались попитом у хмельничан – це десертні вина.

– Всі вина відомих виробників, які розливаються на території півострову, до нас вже не потрапляють, – каже гендиректор мережі. –  До прикладу, державні підприємства, які були такими до анексії Криму, такі як «Масандра» (Бахчисарайський винзавод), Інститут вина і винограду «Магарач» (Ялта), завод шампанських вин «Новий світ», перейшли у державну власність Росії. До речі, у самій Російській Федерації продукцію цього виробництва споживають неохоче.

Окрім цього, винно-коньячні вироби у Криму виробляють та розливають і приватні підприємства, серед яких «Інкерман», Євпаторійський винзавод. Ці виробники мають можливість ввозити свої вина на територію материка. Також деякі підприємства-виробники вивезли свої потужності в інші регіони України – Одесу чи Херсон.

Підтримують українського виробника

Багато магазинів, аби не втрачати покупців намагаються запропонувати хмельничанам якнайширший вибір вин різних виробників. Альтернативними варіантами може бути продукція із Херсонської, Одеської області та Закарпаття. Окрім цього, є і великі спеціалізовані магазини, де вам запропонують вино різних країн світу – Грузії, Італії, Чилі, Португалії. Щоправда, такий варіант коштуватиме дорожче, аніж від вітчизняного виробника.

Продавець та консультант винного магазину розказує, що, знаючи ситуацію, яка склалась, хмельничани все рідше звертаються, аби придбати саме кримське вино.

– Є люди, яким смакують лише вина з півострову, до прикладу з Бахчисарайського заводу чи вина «Масандра», але таких категоричних випадків не багато, – каже чоловік. – Переважно завжди люди знаходять собі інші вина до смаку.

Як зазначають у магазині, попит на вина таки зменшився, про що свідчить кількість охочих, які звертаються до магазину.

Хмельничанка Олена Юріївна розповідає, що їй більше до вподоби вина домашнього виробництва.

– Вина дуже рідко купую. Однак, нещодавно йшла в гості до рідних і хотіла придбати одне із кримських, – згадує жінка. – Щоправда, у супермаркеті, куди я зайшла, вибір був скупим, тому купила грузинське.

28 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів