Хмельничани одружуються до 25 років у традиційному класичному стилі

0

Найпопулярнішим днем у закоханим залишається День Святого Валентина. Незважаючи на те, що більшість пар реєструють шлюб навесні чи влітку, це свято незмінно залишається для молодят символічним. У цей день у Хмельницькому поєднають серця 18 закоханих пар. До речі, як розповіли «ВСІМ» у відділі Державної реєстрації актів цивільного стану, цей день не лише стане початком створення нової сім’ї. У День усіх закоханих тут відзначатимуть навіть «золоте» весілля – 50-ту річницю сімейного життя.

Дотримуються традицій та обрядів

Молоде подружжя із Хмельницького Дарія і Максим Пастернаки одружились у серпні минулого року, коли їм було 21. Дарія каже, що готуватись до весілля почали не пізніше, ніж за півроку.

– Якщо хочете, щоб все було найкраще – гарний зал за пристойною ціною, професійний тамада і талановитий фотограф – до весілля краще починати готуватися не пізніше як за півроку, – розповідає дівчина. – Весь передвесільний період у нас був дуже насичений і фізично й емоційно. Визначившись з основними складовими нашого дійства, постійно виникало дуже багато нових дрібниць, які також потребували уваги. До прикладу, скільки треба на весілля вишитих рушників, хто має купувати хлібці чи де взяти барвінок для короваю.

Однак, незважаючи на всі клопоти і метушню, підготовка до весілля приносила парі задоволення, і в результаті все вийшло так, як і сподівались.

Весілля молодята вирішили зробити у традиційному стилі, з усіма необхідними для цього атрибутами.

– Зараз дуже модними стали весілля із різною тематикою. Ми ж вирішили влаштувати традиційне подільське весілля з всіма звичаями і обрядами, – каже Даша. – Можливо тому, що люблю класику. Але й вбрання наречених мені також подобається класичне: чорний костюм з білою сорочкою у нареченого і білосніжна сукня нареченої. Правда у свої образи ми внесли вкраплення сучасної моди. У мене були червоні туфельки і корсет був зав’язаний червоною стрічкою, а в нареченого був червоний метелик.

Найчастіше одружуються з грузинами та поляками

Окрім традиційний шлюбів, частішають і випадки одруження з іноземцями. Супутника життя серед громадян  із закордону шукають переважно хмельничанки. Іноземними принцами для них стають грузини, поляки, німці, італійці та громадяни США.

Кількість таких шлюбів у Хмельницькому за минулий рік становила 39, а за попередній рік – 41. Окрім цього, з більшою регулярністю хмельницькі красуні одружуються з громадянами країн СНД. У минулому році таких шлюбів було 60, а у 2013 році – лише 43.

Як розповідає заступник начальника відділу Державної реєстрації актів цивільного стану Тетяна Доброріз, бувають і реєстрації актів цивільного стану хмельничан з представниками інших національностей. Це громадяни Великобританії, Франції, Ірану і Туреччини. Однак, такі випадки для нашого міста є одиничними.

Також, минулий рік став початком створення сім’ї і для іноземних пар, котрі вже давно проживають у Хмельницькому.

– Минулого року, у нас зареєстрували шлюб між собою пари із Сирії та молодята із Азербайджану, – каже пані Тетяна.

Бійців АТО та вагітних одружують швидше

Загалом церемонія проведення реєстрації шлюбу у Хмельницькому є практично однаковою для всіх охочих одружитьсь. Традиційно, хмельничани або громадяни інших міст чи держав, подають заяву до державного відділу реєстрації актів цивільного стану по місту Хмельницькому. Стандартним є місячний термін їх подачі.

– Шлюб реєструється за місяць від моменту подання заяви на реєстрацію шлюбу і протягом місяця закохані готуються до весілля, – пояснює заступник начальника відділу Тетяна Доброріз. – В окремих випадках, можна скористатись правом пришвидшити цей процес, в тому разі, якщо для цього є поважні причини.

Найчастіше, за словами пані Тетяни, такою причиною є стан здоров’я. До прикладу, для представниць жіночої половини – це вагітність, або те,  що може загрожувати життю нареченого чи нареченої. В цьому разі, розписати пару можуть в день подання заяви до РАЦСУ.

Приводом для швидшого проведення реєстрації може бути і визнання батьківства для пари, де мають спільну дитину.

Останнім часом актуальними стають одруження учасників АТО. Тут часто реєструють шлюби чоловіків, які приїздять у відпустку, а дружини терпляче чекають їх вдома.

Також, не одиничними випадками у Хмельницькому стали одруження на дому, у лікарні та слідчому ізоляторі.

– Загалом, за минулий рік понад 570 закоханих скористались можливістю пришвидшити процес одруження, – повідомляють у відділі реєстрації.

В урочистій обстановці одружується 85 % пар

– За сімейним кодексом, державна реєстрація актів цивільного стану проходить в урочистій обстановці, – наголошує заступник начальника відділу РАЦСу. Однак, я думаю, що це не зовсім правильно, адже так порушуються права подружжя. В багатьох, до речі, це може бути повторний шлюб, тому розпису в урочистій обстановці може не бути.

Є державна реєстрація, яку ми проводимо за стандартною схемою, а є обряд чи сценарій, який для себе може обрати кожна пара.

За словами Тетяни Доброріз, більша частина хмельничан обирають традиційний процес реєстрації шлюбу в урочистій обстановці. Це звичне для всіх весільне вбрання наречених, присутність найдорожчих і близьких людей, наявність свідків.

– Зараз тенденцією стало одружуватись у національному вбранні, – каже працівниця РАЦСу. – Особливо таких випадків стало більше цього року. Це дуже гарно, коли дівчата у віночках, хлопці у сорочках. Одночасно і приємно, що так ми повертаємось до своїх традицій.

До речі, як зазначає жінка, присутність свідків на церемонії реєстрації шлюбу для пари не обов’язкова.

– Взагалі свідки не передбачені законодавством при реєстрації акту цивільного стану громадян. Люди, яких обирає закохана пара – це просто друзі, з якими вони хочуть розділити свою радість. Це просто частина наших обрядів,  – додають у відділі державної реєстрації актів цивільного стану.

У РАЦСі запевняють, що є  і пари, які одружуються у будній день – без пишності та урочистості. Це стосується тих, хто вступаю у шлюб не вперше, або хмельничан, для яких народні обряди не відіграють важливої ролі.

– У нас щоденно проходять урочисті реєстрації, для цього у нас є 2 урочистих зали, – наголошують тут. – Чимало й тих, які реєструють шлюб у будній день. Закохані приходять зі своїми друзями-свідками і просто ставлять підписи, – У нас ставлять уважно до всіх, незалежно від того, в якій обстановці пара одружується.

В якому віці одружуються хмельничани 

Існує чимало думок стосовно того, яким є оптимальний вік для початку спільного сімейного життя пари. Традиційним для вступу у шлюб для багатьох залишається вік від 21 до 25 років. Існує думка, що обмінявшись обручками у такому віці, є велика ймовірність прожити довге та щасливе спільне життя. Однак, якщо довіряти статистиці, то саме у віці від 21-25 років найбільша кількість пар вирішують створити сім’ю.

Найстаршою парою, яка вирішила об’єднати свої серця стала пара 80-річного хмельничанина та 73-річної нареченої.

Наймолодшим стало подружжя 17-річного юнака та його 16-річної коханої.

14 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів