Хмельничанам отримати субсидії буде простіше. Але не усі отримають її в повному обсязі

0

Із 1 травня 2015 року в Україні вступає в дію спрощений порядок оформлення житлових субсидій. Кабінетом Міністрів уже розроблено відповідний проект постанови, який мають прийняти до кінця березня. Вона розрахована не лише на людей, які є малозабезпеченими, а й на тих, хто має середній рівень доходів. Від того скільки заробляє людина напряму залежить розмір субсидії.

Програма житлових субсидій є механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги і має на меті надати можливість простому населенню сплачувати за комунальні послуги в повному обсязі не витрачаючи на це більшу частину своїх заробітків.

Один раз на рік субсидія надається готівкою на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Право на утримання житлових субсидій мають домогосподарства, у яких витрати на оплату житлово-комунальних послуг перевищують розмір визначеного Кабінетом Міністрів України обов’язкового відсотка платежу. З 1 жовтня 2014 року він залежить від середньомісячного сукупного доходу на одного члена домогосподарства.

Для визначення відсотка обов’язкового платежу за житлово-комунальні послуги потрібно:

– дохід на одну особу поділити на прожитковий мінімум (у 2015 – 1176 гривень)

– отриманий результат поділити на 2 і помножити на 15.

Наприклад,  сім’я складається із 3 осіб,  сукупний дохід якої – 4500 гривень. На одну особу це 1500 гривень.

1500/1176 = 1,28

1,28/2*15 = 9,57

Із свого сукупного доходу 4500 тисячі Ви повинні заплатити 9,57%, що становить 430,5 гривень. Решта суми, яку ви платите за житлово-комунальні послуги, є субсидією.

Для працездатних осіб, які зареєстровані у житловому приміщені і декларують відсутність доходу або у яких місячний дохід менший від прожиткового мінімуму встановлюється дохід на рівні 1218 гривень (на 2015 рік).

З 1 жовтня 2014 року надання субсидій встановлено соціальну норму житла у розмірі 13,65 м² площі на одну особу і додатково 35,22 м² на домогосподарство. Якщо площа житла перевищує задані норми, то людина змушена буде платити за лишні квадратні метри в повному обсязі.

У зв’язку із підвищенням цін і тарифів на комунальні послуги очікується значне збільшення кількості звернень за субсидіями.

– В перший місяць ми очікуємо великий ажіотаж. Ми готові до цього, оскільки штат наших працівників не зазнав скорочень а навпаки зросте. Ми маємо встигати опрацьовувати усі заяви, – розповідає директор Департаменту соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації Світлана Лукомська.

Превагами нової програми є те, що відтепер субсидії призначатимуть не лише на опалювальний період, а на цілий рік. Окрім того скасовуються будь-які обмеження щодо майнового стану. Тепер не важливо скільки в людини є автомобілів чи квартир. Також, для отримання субсидій потрібно подати лише два документи: заяву на отримання субсидії і декларацію по доходи та витрати. У разі відсутності будь-яких змін у складі сім’ї чи у витратах для її подовження на новий період не потрібно подавати нової заяви, оскільки субсидія нараховується автоматично.

– Якщо людина подала неповні або ж недостовірні відомості про свої доходи чи витрати то в призначенні субсидії може бути відмовлено або припинено її надання. Не виключено, що в такому разі заявник буде змушений повернути надмірну перераховану суму субсидій у подвійному розмірі, – розповідає заступник директора Департаменту соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації Микола Дідик.

Субсидії призначаються на оплату користування житлом або його утримання та комунальних послуг:

– водопостачання

– газопостачання

– водовідведення

– електроенергія

– вивезення побутового сміття та рідких нечистот

 

17 Березня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів