Хмельничан безкоштовно навчають надавати невідкладну медичну допомогу

0

У Хмельницькому діють курси надання першої медичної допомоги для всіх охочих. Проводить їх міська організація Товариства Червоного хреста. Суть занять – навчити не лікувати, а допомогти людині ще до приїзду «швидкої». За словами голови організації Ольги Василюк, вчасно надана перша медична допомога може врятувати не лише від смерті, а й від інвалідності.

«Курси проводимо з минулого року, усього навчили по області вже 1700 охочих, тисяча з них у місті Хмельницькому. Наше завдання донести до свідомості людей, як зуміти врятувати людину, яка потрапила в надзвичайну ситуацію і потребує допомоги», – пояснює Ольга Василюк.

Усіх охочих записують в журнал, класи формують і проводять заняття залежно від кількості учнів. Бажають навчитися рятувати життя люди різного віку.

«Вже давно думала про відвідування таких занять. Тому, коли дізнався про курси надання першої медичної допомоги на базі організації Товариства Червоного Хреста, одразу ж сюди прийшла. Справді, іноді життя людини вирішують лічені секунди та хвилини, а вміння володіти навичками першої медичної допомоги, на мій погляд, необхідне кожному», – каже хмельничанка Галина.

Особливу увагу на курсах приділяють відпрацюванню навичок на спеціальних манекенах-тренажерах. Це дозволяє не лише здобути теоретичні знання, а й практичні вміння.

«Здобуваємо практичні навики, відпрацьовуємо знання на манекенах, робимо перев’язки, зупиняємо кровотечу, реанімуємо, рятуємо від задухи. Навчаємо. Ми не просто теорію їм говоримо, а відпрацьовуємо навички», – розповідає голова Хмельницької міської організації Товариства Червоного Хреста.

Курси поділені на дві програми: поглиблені 12-годинні навчання та короткотермінові, розраховані на 4 години. Після закінчення занять видають сертифікат Червоного хреста європейського зразка. Окрім надання навичок невідкладної допомоги, за словами Ольги Василюк, організація допомагає усім, хто цього потребує.

«До нас приходять люди, які матеріально уразливі, які потребують допомоги. Це і місцеві, які мають проблеми із житлом, люди похилого віку і переселенці», – говорить Ольга Василюк.

Небайдужих активісти Товариства Червоного хреста просять приносити до місцевої організації (Вулиця Шевченка, 46) продукти харчування, засоби гігієни, одяг та взуття, які передадуть для найбільш вразливих верств населення. Наразі терміново необхідні бинти (у тому числі стерильні) та господарське і звичайне мило. Також запрошують до співпраці волонтерів.

2 Лютого, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів