Гральний бізнес у Хмельницькому доживає останні дні?

0

Боротьба з машинами, які витягують гроші з хмельничан, на фінішній прямій. Про це «ВСІМ» повідомив начальник відділення Державної служби по боротьбі з економічними злочинами Хмельницького міського відділу міліції Андрій Репчонок. За його словами, закривають як «популярні», так і маловідомі у місті гральні зали. Наприклад,  на привокзальній площі, овочевому та речовому ринках грального бізнесу уже немає. Принаймні, за словами правоохоронця, найбільш розкручені уже закриті.  

-Майже щоночі  працівники міліції здійснюють відпрацювання, щоб не допустити  зайняття гральним бізнесом, – каже начальник відділення Державної служби по боротьбі з економічними злочинами. –  Останній зал, який виявили,  прикрили ще в грудні. Він був розташований в одному із кафе на Гречанах.

Минулого року було відкрито 7 кримінальних проваджень за ведення незаконного грального бізнесу, а у 2015 році міліціонери не виявили жодного підпільного клубу.  Андрій  Репчонок пояснює це тим, що автоматів вже майже ніде немає. Міліціонер не виключає, що гральні зали люди можуть облаштовувати в квартирах, адже автомати не потребують особливих умов для розташування та обслуговування.

Лотереї визнали незаконними

Ще в першому кварталі 2014 року  у трьох найбільших операторів державних лотерей в Україні – МСЛ, «Патріот» та УНЛ закінчилася ліцензії. Нових вони тоді не отримали, але продовжували працювати у всіх містах, в тому числі і у Хмельницькому. У нашому місті було обладнано 11 залів миттєвих державних лотерей. Однин із них більше року знаходилися на вулиці Зарічанській, неподалік Хмельницького обласного управління міліції. Втім, правоохоронці їх не чіпали, поки вони функціонували згідно ліцензії Міністерства фінансів України.

  У квітні минулого року правоохоронці навіть запросили представників місцевого бізнесу до себе на брифінг, де вони розповідали про свою легальну роботу.   Тоді їм зробив попередження заступник начальника управління по боротьбі з економічною злочинністю УМВС України в Хмельницькій області Віталій Бондарчук. «Державні лотереї після закінчення ліцензії відповідно до частини 2 статті 15 Закону України «Про державні лотереї в Україні» мають право на продовження діяльності, але не більше, як на три місяці з моменту набрання чинності нормативно-правовими актами, які необхідні для отримання нових ліцензій».

Ліцензії  у них закінчилися і «лотерейники» стали порушниками законодавства. Їх оператора пов’язували з компанією Ritzio Entertainment Group, що належить російському бізнесменові Олегу Бойко.

– Оператори отримав листи-роз’яснення з Міністерства  фінансів про те, що вони вправі здійснювати подальшу діяльність до моменту створення нового законодавства, яке буде регулювати діяльність державних лотерей. Але після зміни влади Мінфін відізвало свій лист-роз’яснення, після чого правоохоронним органам доручили  притягувати адміністраторів лотерей до відповідальності, передбаченої статтею 203-2 «Зайняття гральним бізнесом» Кримінального кодексу України, – каже Андрій Репчонок.  –  Хоч і з самого початку працювали вони за тим самим принципом, що й прості гральні автомати.  Єдина різниця – у «Патріота та МСЛ був єдиний сервер, розташований в Києві та Дніпропетровську. Саме з цих двох міст і розпочалися обшуки. Поки дійшла вказівка до Хмельницького, то вони вже закрилися та самі повивозили автомати.  

Допоможіть виявити

Нагадаємо, що заборона грального бізнесу в Україні діє з 2009 року, але на практиці гральний бізнес працює «в тіні», а люди продовжують програвати свої гроші. Хмельницькі міліціонери просять усіх мешканців міста  повідомляти їх про факти грального бізнесу.  Анонімні звернення опрацьовуватимуть обов’язково, обіцяють правоохоронці.  Головне – вказати розташування грального клубу.

 -Щоб притягнути організатора до кримінальної відповідальності, нам потрібно достатньо даних,  які будуть вказувати, що дійсно там здійснюється гральний бізнес, – каже Андрій Репчонок.

У разі виявлення підпільного грального  клубу, звертайтеся за телефонами:  (0382) 70-40-60 (міський відділ міліції) або (0382) 69-23-70 (обласне управління міліції). Свої відгуки також залишайте у коментарях. 

5 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів