Гіпнотерапія допоможе позбутися неврозів і страхів

0

Кожен з нас чув про гіпноз. Про нього ходить багато чуток, домислів та легенд. Хтось його сприймає як щось магічне, надприродне, а хтось вважає «зомбуванням» і боїться гіпнозу, як вогню. Про те, які хвороби можна лікувати гіпнозом і чи справді до «ігор» з підсвідомістю варто ставитися насторожено, розмовляємо з головним лікарем психоневрологічного диспансеру Лілією Брухновою.

– Ліліє Степанівно, поясніть, що таке гіпноз і які хвороби можна з його допомогою лікувати?

– Гіпноз – це метод занурення пацієнта в стан глибокого розслаблення, яке дає йому можливість протистояти своїм проблемам. Це – один з методів лікування, який застосовується у психотерапії. Практика гіпнозу давня, але вона з успіхом використовується досі для лікування багатьох соматичних захворювань і психічних порушень, для полегшення болю і поліпшення фізичної форми. Психотерапевти, насамперед, застосовують гіпноз для лікування невротичних та психоемоційних станів: неврозів, неврастеній, страхів, панічних і тривожних станів. А от людям з психотичними розладами гіпноз протипоказаний.

– Чи кожна людина піддається такому лікуванню?

– У нас навіть є таке поняття, як гіпонабельна людина – котра легко піддається навіюванню. І негіпонабельна – яка йому не піддається. Тому перед тим, як прийняти рішення про лікування гіпнозом, людину обов’язково тестують, чи можна для неї застосовувати таке лікування, чи піддається вона, чи не зашкодить він їй. Адже підсвідомість – справа тонка. І якщо пацієнт не налаштований на лікування гіпнозом, це йому не допоможе, а навпаки – може зашкодити. Тому цей метод лікування застосовують тільки зі згоди пацієнта і тоді, коли він повністю готовий до сеансів. Гіпнотерапія – спільна справа лікаря і пацієнта. Між ними має бути повна довіра.

– Існує думка, що найкраще гіпнозом володіють люди з чорними очима, смагляві. А от самі вони гіпнозу піддаються значно гірше. Чи це правда?

– Колір очей чи ще якісь зовнішні дані тут ні до чого. Просто кожен має свій ступінь сприйнятливості до гіпнозу. І це можна визначити за допомогою спеціальних тестів. Є люди з сильним енергетичним полем, і вони легше навчаються методам навіювання. Дехто має дар від природи. Але, в принципі, оволодіти технікою гіпнозу досить легко. Проте лише це вміння не робить з людини психотерапевта. Тут потрібно ще розбиратися у психології, знати психіатрію. Сеанси гіпнозу можуть проводити тільки кваліфіковані спеціалісти з медичною освітою. Тому обов’язково йдіть до фахівця і не соромтеся поцікавитися кваліфікацією лікаря.

– Під час сеансів людина має обов’язково спати?

– Гіпнотичний вплив може бути повним, з виключенням свідомості, тобто коли людина спить, і неповним. У другому випадку людина перебуває у свідомості, відчуває розслаблення.

– Колись були популярними масові сеанси гіпнозу – лікувальні і просто розважальні. Пам’ятаю, у роки мого дитинства ми ходили на виступ гіпнотизера. Він змушував піднімати руки, роздавав папірці, а декому привиджалися грошові купюри. Тоді ж усі лікувалися перед телевізором у Кашпіровського. Чи не шкідливі такі сеанси?

– Взагалі сеанси гіпнозу можуть бути як індивідуальними, так і груповими. Але я уже розповіла, у яких випадках можна лікуватися гіпнозом, які мають дотримуватися умови. А просто розважатися таким чином я би не радила. Існує багато інших розваг, безпечніших. Щодо Кашпіровського, то це – сильна особистість з природним даром. Але і під його гіпноз не всі підпадали. До таких масових сеансів я теж ставлюся з пересторогою. Адже людина не знає, яка вона до навіювання і як саме гіпнотичний стан може використати цей «масовий» гіпнотизер.

– Деколи у романах, особливо детективних, можна прочитати, що люди, котрі володіють гіпнозом, можуть змусити людину зробити будь-що. Без її згоди і навіть на відстані. Чи можна людині дати установку, що вона, приміром, о четвертій годині має викинутися з вікна?

– Жоден психотерапевт не буде давати сумнівних чи навіть небезпечних установок, він ніколи не змусить людину стати посміховиськом. Але моменти правди у тому, що ви кажете, є. Деякі установки людині можна дати нібито наперед. Людину можна змусити робити невластиві їй дії, але до певної межі. Можна дати людині цибулину і переконати її, що це яблуко, навіть з’їсти його. Але не можна змусити людину вистрибнути з вікна чи вбити когось (щоправда, якщо це заперечує її моральним принципам).

 

24 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів