Через викид хімікатів у Південному Бузі гине риба

0

У Південному Бузі продовжує гинути риба. Це пов’язують із забрудненням річки стічними водами. Хто насмілився скинути нечистоти до головної водойми Хмельницького невідомо. У цьому підозрюють Наркевицький цукровий завод, але екологи не вправі перевірити його.

“Попередньо створено робочу групу, яка займалась дослідженням цього питання. Групою відібрано проби води та з’ясовано, що пік забрудненості знаходиться у річці Мшанець (права притока Південного Бугу, – прим. автор), смт. Наркевичі Волочиського району. У воді перевищують показники біохімічного споживання кисню, заліза, сапоніну. Це може бути викликано несанкціонованими стічними водами Наркевицького цукрового заводу”, – повідомляла на початку лютого Хмельницька обласна державна адміністрація.

Разом з тим, риба й надалі продовжує задихатися у річці, а поблизу Південного Бугу відчувається стійкий сморід. Потепління ж лише посилює неприємний запах. Робоча група звернулася до Кабінету Міністрів України за дозволом на перевірку потенційних забруднювачів Південного Бугу. От тільки особливої надії на Уряд немає.

“З минулого року діє мораторій на проведення перевірок державними інспекціями та контролюючими органами, – розповідає головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області Віталій Гуменюк. – Дозвіл може надати лише Кабінет Міністрів України, але за останній рік лише двічі Уряд задовольняв прохання на перевірку підприємств. Робоча група, яка була створена, звернулася до Кабінету Міністрів України, очікуємо відповіді.”

У Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області припускають, що саме Наркевицький цукровий завод скинув нечистоти.

“Є велике забруднення хімікатами, воно небезпечне для організмів, для людей поки нешкідливе. Постійно беремо проби води. Рівень кисню у воді зменшився і риба просто задихається. До того ж присутні процеси бродіння. Ймовірніше, що саме цукровий завод забруднив річку. Але разом з тим, поблизу річки знаходяться маслосирбаза, свиноферма, інші підприємства і, поки не буде проведена перевірка, достеменно сказати хто це зробив неможливо”, – пояснює Віталій Гуменюк.

Тим часом, риба намагається рятуватися у притоках Південного Бугу. Цим користуються рибалки, яких забруднена вода, а відтак і риба, не лякає.

“Риба з Південного Бугу запливає у Плоску. Усе через те, що цукровий завод у Наркевичах скинув щось у річку. Вода забруднена. Минулого року так само було — багато риби подохнуло. Та й зараз на дні видно її, – ділиться хмельничанин, який рибалить у гирлі річки Плоска. – Улов невеликий. Їсти цю рибу не буду, віддам коту.”

У прокуратурі міста Хмельницького пояснили, що відкрити кримінальне провадження чи провести власну перевірку вони не можуть — відповідні функції у них відібрали. А природоохоронні прокуратури в Україні й взагалі ліквідували.

За декілька місяців у Хмельницькому відкриватиметься купальний сезон і хмельничанам доведеться миритися зі смердючою річкою та мертвою рибою.

“Забруднення Південного Бугу значне. Річка потребує комплексних заходів очистки. Можна надіятися,що Південний Буг самоочиститься, але на це потрібно багато часу”, – додає головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області Віталій Гуменюк.

5 Березня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів