Бронзовий успіх «Спортлідера-3» у Всеукраїнському фіналі АФЛУ: як це було

0

Читач написав на сайт:

Зовсім нещодавно фінішував другий за ліком сезон у Аматорській футзальній лізі України, фінальний етап якого проходив у Запоріжжі. Вдалим він виявився для гравців «Спортлідера-3», який успішно захистив честь Хмельниччини у цих масштабних змаганнях, в підсумку виборовши бронзові медалі. Зважаючи на те, що представники нашого краю вперше досягли таких висот на подібних форумах  за історію незалежної України, результат «лідерів» безумовно потрібно вважати успішним. Цей матеріал призначений для того, щоб усі спортсмени, вболівальники та усі інші люди, які приклали хоча б маленьку частку зусиль для здобуття підсумкового результату, могли згадати усі найцікавіші моменти найвдалішого сезону у історії клубу.

А розпочалося все з виступів у Преміум-лізі відкритому чемпіонаті Хмельницького з футзалу, організованому Асоціаєю міні-футболу (футзалу) Хмельницької області, саме який і був відбірковим етапом АФЛУ на Хмельниччині. На одному диханні пройшовши груповий етап (11 перемог в 12 проведених матчах! – прим. автора), з першого місця «лідери» кваліфікувалися до плей-офф, примноживши свій успіх перемогою в розіграші Кубку (у фіналі підопічні Артема Гласа впевнено за сумою двох матчів здолали свого одвічного опонента, «Конфермат» – прим. автора). В першому раунді плей-офф «Спортлідер-3» двічі здолав «Динамо-УМВС-Дунаївці», а в півфіналі на підопічних Артема Гласа очікував один із грандів міського футзалу – «Університет-Heliotherm». Поступившись в першій грі серії з рідкісним як для футзалу рахунком (0:1 – прим. автора), в наступних двох матчах «лідери» не залишили жодних сумнівів у своїй перевазі, в ефектному стилі розгромивши свого опонента – 8:2 та 9:1 відповідно. У фіналі на «Спортлідер-3» очікував його незмінний суперник в боротьбі за найвищі місця у міському футзалі останніх років – «Конфермат». В першій грі «конферматівці» перемогли 7:3, однак в другому матчі успіх був на боці «Спортлідера-3», який виявився сильнішим в серії післяматчевих пенальті. Все вирішував додатковий третій матч, який, без перебільшення, став головною окрасою всього сезону. Переповнений спорткомплекс УМВС став свідком незабутнього видовища, яке ще довго згадуватимуть його безпосередні учасники та спортивна громадськість Хмельниччини. Щодо самого матчу, то всередині другого тайму ближчими до успіху були «конферматівці», які володіли мінімальною перевагою у рахунку, однак все кардинально на паркеті змінилося після вилучення Ігоря Козелка, який отримав другий «гірчичник» за ввід м’яча без свистка, залишивши в меншості свою команду. «Спортлідер-3» відразу скористався подібним «подарунком», і змінивши голкіпера на п’ятого польового, відразу пішов відіграватися. До пари до часу Стаднік на останньому рубежі «Конфермату» діяв вище всяких похвал, але і він виявився безсилим на 52-ій хвилині: після стрімкої багатоходівки «лідерів» виявився на ударній позиції Роговський, і потужним пострілом в лівий нижній кут перевів подальшу боротьбу в серію пенальті. «Лоторея» видалася неймовірно драматичною, і все вирішили останні, 5-ті удари, серії. Розпаченюк з «позначки» холоднокровно переграв голкіпера, а ось Трочинський зреагував на постріл Дележі – 4:3 на користь «Спортлідера-3», який завдяки цьому успіху виборов чемпіонство, а з ним – право представити Хмельниччину у Всеукраїнському фіналі АФЛУ.

Перед церемонією жеребкування фінального етапу АФЛУ, «Спортлідер-3» отримав статус «сіяної» команди, що дозволяло хмельничанам уникнути зустрічі із сильними опонентами до старту плей-офф. За підсумками жеребкування суперниками «лідерів» в підгрупі «Е» стали «ЮВІКО» із Дніпропетровська, «Євромода» (Ізмаїл) та «Титан» (Вільногірськ).

У матчі-відкритті змагань проти «Євромоди», хмельницька команда, безумовно, виступала в статусі фаворита. Досвід виступів у Всеукраїнському фіналі АФЛУ минулого року, а також більша лава запасних, ніж у команди Ізмаїла – такими були головні козирі підопічних Артема Гласа напередодні стартового матчу на турнірі. Щож до самих подій на паркеті, «лідери», незважаючи на важку дорогу до Запоріжжя, відразу заволоділи ініціативою, вже дуже швидко заволодівши гандикапом у два м’ячі після голів Філя та Колесникова. Команда з Ізмаїла намагалася «брати своє» величезною самовіддачею та бажанням боротися до останнього, і під завісу першого тайму зуміли скоротити розрив до мінімуму. Другий тайм розпочався у відкритій манері, але згодом перевага хмельничан стала вимальовуватися все чіткіше, які завдяки дублям Гласа та Роговського довели власну перевагу до чотирьох м’ячів – в підсумку 7:3 на користь «Спортлідера-3», який розпочинає свою ходу на турнірі із впевненої перемоги.

В другому матчі суперником «Спортлідера-3» став «Титан» із Вільногорська. Розпочали гру суперники доволі активно: удари, поперечини, жовті картки, нереалізовані виходи один на один, однак до забитих м’ячів справа не доходила аж до 22-ої хвилини. Після помилки «Титана» в захисті, Артем Глас виявився на ударній позиції, і на гросмейстерській паузі перегравши голкіпера, приніс своєї команді другу перемогу у Всеукраїнському фіналі АФЛУ – 1:0 на користь «Спортлідера-3».

sl-titan

В останній грі групового етапу проти «ЮВІКО» хмельничан для виходу в плей-офф з першого місця влаштовувала лише перемога. Саме тому «лідери» вже з перших секунд заволоділи ініціативою, вже дуже швидко втіливши її у забитий м’яч зусиллями Колесников. Надалі гра продовжувалася з хвилястими переходами від одних воріт до інших, і так тривало аж до 20-ій хвилини, коли дніпропетровці випустили п’ятого польового, і грамотно розігравши зайвого, зуміли відновити статус-кво. Пропущений м’яч не на жарт по-спортивному розлютив підопічних Артема Гласа, які стали з кожною секундою все більше та більше нагнітати атмосферу біля воріт свого опонента, проте кіперу «ЮВІКО» таки вдалося витримати град атак – бойова нічия із рахунком 1:1, яка дозволила «лідерам» посісти друге місце у власній підгрупі.

sl-yviko

В чвертьфіналі суперником «Спортлідера-3» став полтавський «ПЗМС». З перших секунд з боку обох команд була продемонстрована дуже щільна персональна опіка та закрита гра, тому не дивно, що до забитих м’ячів справа дійшла вперше лише на 13-ій хвилині. Фортуна посміхнулася полтавцям, а точніше – Хрипко – 0:1. «Лідери», ж продемонструвавши неймовірні морально-вольові, впродовж 20 (!) секунд зуміли переламати хід подій на майданчику на свою користь голами Роговського та Малишевського, проте втримати хмельничанам переможний результат в основний час так і не судилося. Це лідер атак полтавців, Кальченко, власним голом перевів гру в серію пенальті. «Лоторея» видалася неймовірно напруженою. Після перших п’яти спроб рахунок був рівним, і далі гра пішла до першого не забитого, в якій нерви не витримали у гравців «ПЗМС». Гравець полтавчан, виконуючи вирішальний удар серії, перевірив на міцність стійку воріт, а ось капітан хмельничан, Микола Сохорук, свій шанс не змарнував, принісши своїй команді таку важливу перемогу, а з нею – перепустку до півфіналу змагань.

sl-pzmc

Суперником «лідерів» в боротьбі за вихід до фіналу стала «Надія» із містечка Хорів, що на Волині, яку назвати «аматорською» можна було, хіба що на папері. Чому? Річ у тому, що в складі хорівчан виступало немало гравців, які в свій час чудово зарекомендували себе на всеукраїнському рівні під час виступів за львівські «ТВД» та «Львівхолод».

Розпочали гру суперники доволі обережно, однак, з кожною секундою маятник боротьби розкручувався все сильніше. І в одному з епізодів Глас міг відкривати рахунок, але м’яч після його чи то удару, чи то прострілу пройшов уздовж воріт. Після цього обидві команди по-спортивному завелися і стали розкривати свої козирі. Але в той же час було видно, що незначна перевага все-таки у “Спортлідера-3″.

sl-nadiya

Однак, найнебезпечніший момент у першому таймі створили волиняни. Після розіграшу кутового м’яч потрапив до Шафранського, який перевірив на міцність хрестовину. Після цього Трочинський тільки з другої спроби накрив м’яч. Але за 1.50 до перерви Трочинський був безсилий після удару Кудінова. Так рахунок став 1:0 на користь “Надії”, яка вже зробила перший крок до фіналу. У “лідерів” ж до кінця першої 12-хвилинки не виявилося гідних аргументів, тому їм залишалося тільки сподіватися на те, що після перерви ситуація на паркеті спорткомплексу “ЗАС” буде іншою.

Після того, як гра поновилася, “Спортлідер-3″ став володіти ініціативою, але втілити її у забитий м’яч підопічним Артема Гласа так і не вдавалося. У свою чергу, у “Надії” по такій грі були шанси на контратаки, адже попереду у команди з Хоріва був прудконогий Шафранський, який в одному з епізодів ледь не подвоїв рахунок, але не зміг переграти Трочинського в ближньому бою. Хмельничани відразу ж взяли тайм-аут, після якого в їх складі почав з’являтися п’ятий гравець. Однак, незважаючи на це, подолянам не вдавалося зрівняти рахунок. Крім того, на 16-й хвилині Колесников привіз собі небезпечний штрафний, за що ще отримав “гірчичник”. Покарання послідувало негайно: хорівчани розіграли штрафний, і м’яч опинився у воротах Трочинського – 2:0.

Хмельницькій команді вже нічого було втрачати. Вона продовжувала йти з п’ятим, за що ледь не отримала третій м’яч у свої ворота, але Філь встиг винести м’яч майже з “стрічки” після удару від Шафранського. Але все одно представники Поділля йшли вперед, бажаючи хоча б для початку відквитати один м’яч. Футзалісти “Надії” грамотно оборонялися, практично не даючи шансів своїм суперника скоротити відставання.

Один з кульмінаційних моментів матчу стався за хвилину з невеликим (а точніше – за 1.11) до кінця основного часу, коли у ворота “Надії” був призначений 6-метровий. Під удар вийшов іменинник дня Пунда, але Глас вирішив не церемонитися і зробив голкіперу волинян “подарунок” до дня народження у вигляді голу з пенальті. У “Спортлідера-3″ залишалося ще трохи часу для того, щоб врятувати матч, проте «Надії» ціною надзусиль таки вдалося втримати свою мінімальну перевагу у рахунку. В підсумку – прикра поразка «лідерів» із рахунком 1:2.

У підсумку, «Спортлідер-3» посів підсумкове 3-е місце у всеукраїнському фіналі, що порівняно із присутністю команд із міст-мільйоників можна розцінювати як досить вдалий результат, адже до таких місць за часів незалежної України до цього представники Хмельниччини не наближалися і близько. Як говориться, народ повинен знати імена своїх героїв, отож наводимо Вам імена тріумфаторів: Сергій Алексейчук, Олександр Трочинський, Микола Сохорук, Юрій Малишевський, Сергій Філь, Артем Глас, Максим Роговський, Анатолій Шляховий, Назар Рибчинський, Олексій Колесников та Віталій Розпаченюк.

sl-3_madals

Наостанок, хочеться привітати “Спортлідер-3″ із вдалим виступом у всеукраїнському фіналі АФЛУ, та побажати колективу подальшого розвитку і підкорення все нових і нових турнірних вершин, а організаторам турніру подякувати за це справжнє футзальне свято, яке ще довго житиме в серцях його учасників та палких поціновувачів цього виду спорту по всій Україні.

Олександр Таран, прес-служба Асоціації міні-футболу (футзалу) Хмельницької області

3 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів