АТО змінила систему підготовки фахівців прикордонної академії

0

2014 рік став роком випробування як для України, так і для Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького. Курсантам хмельницького вишу довелося також встати на оборону країни, які у складі трьох мотоманеврених груп захищали південний адміністративний кордон між Кримом та Херсонською областю від російської регулярної армії. Чимало випускників прикордонної академії та тих, хто закінчив курси підвищення кваліфікації, й нині борються із терористами у зоні проведення антитерористичної операції.

“За минулий рік було зроблено великий обсяг роботи, у тому числі додаткової. У зв’язку із ситуацією в Україні, ми готували мотоманевренні групи, оперативно-бойові прикордонні комендатури, фахівців для Державної прикордонної служби, які можуть користуватися переносними зенітно-ракетними та протитанковими ракетними комплексами, великокаліберною зброєю. Навчання проходило на базі нашої академії”, – розповідає начальник навчального відділу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького Сергій Псьол.

Попереду у вишу ще чимало роботи, зокрема перед ним стоїть завдання дострокового випуску фахівців.

“Наша робота ускладнюється достроковим випуском лейтенантів. Відповідно до рішення Ради національної безпеки та оборони України, випуск повинен відбутися вже у березні. Є нагальна потреба, щоб наші випускники посилили державний кордон. Звичайно, вони не будуть одразу направлені у зону проведення антитерористичної операції, їхнє завдання — посилити західний, північний та південний кордони. З часом їх зможуть залучити і для охорони східного кордону, тому в основу підготовки покладено саме військову складову, але, звичайно, у рамках правоохоронних функцій Державної прикордонної служби України”, – пояснює Сергій Псьол.

З початком проведення антитерористичної операції українські прикордонники були як “між молотом та наковальнею” – між терористами та Російською Федерацією. Війна на Сході України відібрала життя 62 бійців Державної прикордонної служба України, серед яких семеро випускників хмельницької академії та її прапорщик Павло Дияк.

“Коригуванням програм підготовки фахівців ми почали займатися ще з початку березня 2014 року. Звичайно, з набуттям досвіду проведення антитерористичної операції та підсилення державного кордону ми постійно вносимо корективи у навчальну програму. Цей процес динамічний і він продовжується постійно”, – запевняє начальник навчального відділу Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького.

Попереду у Національної академії Державної прикордонної служби України чимало роботи. Прикордонники прагнутимуть не лише вдосконалити теперішню систему підготовки фахівців, але й планують відкрити нові спеціальності: “Психологія” і “Телекомунікації”.

27 Січня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів