8 квітня народився композитор Михайло Коссак

0

Народився у 1874 році в приміському селі Горішня Вигнанка біля Чорткова.

Михайло Коссак зробив інструментовку опери «Роксолана» Дениса Січинського, написав музику до багатьох вистав, зокрема разом з режисером Йосипом Стадником вперше на українській сцені поставили «Продану наречену» Бедржиха Сметани, «Гальку» Станіслава Монюшка, «Енея на мандрівці» Ярослава Лопатинського, «Євгенія Онєгіна» Петра Чайковського, «Фауста» Шарля Ґуно, «Кармен» Жоржа Бізе, «Мадам Баттерфляй» Джакомо Пуччіні, «Травіату» Джузеппе Верді та деякі опери Миколи Лисенка, Жана Оффенбаха, Франца Легара. Написав музику до вистав «Вій», «Циганка Аза», «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Лісова пісня». Був автором романсів, маршів, п’єс для скрипки, обробок народних пісень.

1874 — Працював у товаристві «Руська бесіда» (згодом «Українська бесіда»), у 1909 році став одним з організаторів запису на платівки українських народних пісень, творів Семена Гулака-Артемовського та Миколи Лисенка. Під час війни був військовим диригентом в австрійській армії та російському полоні. З 1918 року– диригент у театрах Києва та Кам’янця-Подільського, викладач.

У грудні 1937 року заарештований НКВС і засуджений до розстрілу. Вирок виконано 2 січня 1938 року в Кам’янці-Подільському. Реабілітований у 1989 році.

 

8 Квітня, 2015 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів