Риба під маринадом – ностальгія за дитинством
0Колись риба під маринадом була частою гостею на нашому столі. Причому і в будні, і в свята. Та й не тільки у моїй сім’ї. В ресторанах, кафе і столових ця страва теж посідала почесне місце в меню. І це не дивно, адже будь-яка рибка під томатно-овочевим соусом – це і смачно, і нескладно в приготуванні, і ефектно на столі. Для цієї страви краще брати світлу рибу — тріску, пангасіус, тилапію. Я ж готувала нототенію. При цьому на філе її розділяти не стала, а так і приготувала — ціленькими охайними «хвостиками».
Інгредієнти:
1 кг будь-якої морської риби (у мене нототенія), борошно для панірування, сіль, перець.
Для маринаду: 4 ст. л. олії, 3 морквини, 3 цибулини, 4-5 ст. л. кетчупу, склянка бульйону (рибного, овочевого, м’ясного), сіль та спеції — на смак, 1 ст. л. цукру, 1 ст. л. оцету, прянощі (лавровий листок, запашний перець, гвоздика).
Приготування:
Нарізати рибу невеликими шматочками, обсушити, посолити й поперчити за смаком.
Обкачати в борошні й обсмажити на олії до золотавої скоринки.
Охолодити й скласти в каструлю.
Для маринаду: промити й почистити овочі. Моркву натерти на тертці, цибулю нарізати півкільцями, скласти в сковорідку з розігрітою олією і обсмажити до готовності.
Посолити, всипати цукор. Потім, додати кетчуп, покласти прянощі — лавровий листок, перець, гвоздику, накрити кришкою і періодично помішуючи, тушкувати 15-20 хвилин. Після цього влити в сковорідку оцет, склянку бульйону (або води). Прокип’ятити маринад і охолодити.
Залити рибу в каструлі маринадом, протушкувати протягом 10-15 хвилин на маленькому вогні.
Поставити в холодильник і дати настоятися декілька годин (3-4 години або залишити на ніч).
ОКРЕМИМ РЯДКОМ: наступного дня рибка просочується маринадом і стає ще смачнішою. При цьому вона чудова як у гарячому, так і в холодному вигляді.