У Хмельницькому будуть відроджувати подільську кухню
0Подільська кухня гармонійно увібрала у себе найкращі традиції кухонь з різноманітних куточків України. До того ж кухня подільського краю у своїх рецептах поєднує усі групи продуктів, такі як овочі, м’ясо, риба, птиця, молочні продукти, крупи, фрукти. Хоча вона і не сильно відрізняється від традиційної української кухні, але має свої плюси.
– На Поділлі завжди було багато різноманітних етнічних груп, це і німецька община, і єврейська община, багато поляків. Вони розбавили своїми стравами подільську кухню, і ці страви, які готувались з продуктів, вирощених на нашій землі, смакували вже зовсім по-іншому, – каже маркетолог проекту «Подільська кухня» Ольга Пономаренко.
За її словами, Поділля може пишатись такою стравою, як борщ із сухофруктів, який започаткували в Новій Ушиці. Це село знаходиться на березі Дністра, і кожен селянин там сушить фрукти, як на продаж, так і для власного вживання. З них готують не лише узвар та компот, але і борщ.
– Окрім такої особливості як страви з сухофруктів, в подільській кухні багато страв з риби, це і карп, і товстолоб. Територія Поділля простягається від Тернопільської області і аж до Одещини, тому продукти є найрізноманітнішими, є багато видів каш, випічки. Подоляни здавна споживають багато свинини, – розповідає шеф-кухар Артем Блаута.
Як зазначає, щоб віднайти рецепти кухні Поділля, шукають їх у місцевих жителів подільського краю, у книгах відомих авторів.
Подолянам до смаку зіньківська ковбаска
Квасолю готують за давнім рецептом
Подільська земля багата на цибулю, моркву та буряк
Славиться подільська кухня і своїми десертами, серед яких унікальний борщ із сухофруктів