Житло для хмельницьких патріотів: волонтери знову підставили плече державі

0

Проблема забезпечення сімей українських військових житлом не є новою та вже багато років одна з найактуальніших в країні. Однак вкрай гостро вона  постала після початку неоголошеної війни.

Попри складні економічні обставини сьогодення, торік справа із забезпеченням квартирами родин загиблих та інвалідів неоголошеної війни у місті зрушила з «мертвої точки».

«Державні» квартири

– У минулому році у Хмельницькому було придбано квартири для 3 сімей загиблих та одного інваліда війни. На це з державного бюджету було виділено 1 мільйон 626 тисяч гривень, – повідомив завідуючий відділом обліку та розподілу житлової площі Хмельницької міськради Анатолій Коростіль.

Житло отримали родини загиблих Олександра Кушнірука, Олександра Співачука та Анатолія Суліми. Ще одна квартира дісталась інваліду війни Володимиру Аршинову. Аби купити двокімнатне помешкання останньому, крім коштів з державного бюджету, довелось витратити і 65 тисяч гривень з міської скарбниці. Адже за час розгляду питання у родині вояка народилась дитина, тому довелось шукати більшу площу і більшу суму.

Наразі це всі здобутки, які є у доробку міської влади. А в обласному центрі у квартирній черзі перебувають ще 89 атошників.

Допомогли спецпризначенцям

Скористатись  правом на отримання житла у Хмельницькому шансів мало. За словами Анатолія Коростіля,  кошти з бюджету на квартири для учасників АТО поки не виділялись. Проте міська влада не здається.

– Ми шукаємо варіант з виділенням земельної ділянки під багатоквартирний будинок, щоб в ньому передбачити квартири для атошників, – розповідає «ВСІМ» Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Відтак, аби вже допомогти військовим, підставити плече державі знову довелось волонтерам.

Зусиллями громадського об’єднання «Розбудова» 18 родин бійців 8-го окремого полку спеціального призначення, що базується у Хмельницькому, у жовтні 2015 року отримали нові помешкання. На будівництво волонтери витратили близько восьми мільйонів гривень. При цьому жодної копійчини з бюджету взято не було.

–  Я в армії з 1996 року і на власне помешкання чекав вже 16-ий рік. Якби не волонтери, ми б, напевне, чекали років двадцять. За мене ключі від нової квартири на Покрову отримала моя дружина. У цей час я був у зоні АТО в Артемівську Донецької області. Зараз у будинку проживають лише 4 офіцери, серед них і Герой України Олександр Петраківський, та 14 солдатів і сержантів. Головним критерієм відбору при отриманні квартир були наявність поранення чи заслуги в зоні АТО, – розповідає заступник командира 3 загону спеціального призначення підполковник Олексій Бондарчук.

За словами офіцера, останній раз бійці полку отримували нові помешкання у далекому 2008 році. Велика заслуга у зведенні будинку належить і командиру полку полковнику Олегу Нечаєву, який зміг дати старт добрій справі, попри відсутність дозволу на будівництво на закритій території Міністерства оборони України.

– До заселення у новий будинок майже всю свою зарплату віддавала за оренду квартири у Хмельницькому, адже ми з чоловіком з Шепетівки. Дуже вдячні волонтерам за їхню турботу і за справу, яку вони зробили,  – розповідає дружина офіцера Тетяна Бондарчук.

 До речі, вона теж служить у хмельницькій «Вісімці».  Подружжя, у якому виховується 11-річна дочка, отримало двокімнатне помешкання. Загалом у новобудові 12 двокімнатних квартир для родин та 6 однокімнатних – для тих бійців, які через обов’язок перед Батьківщиною поки не встигли створити нову сім’ю.

Поліцейські уже облаштувалися, прикордонники – ні

Поліцейські родини отримали ключі від довгоочікуваних квартир на початку вересня. У цьому бидинку живе 86 працівників МВС, з них 10 – учасники АТО. З квартирами розбираються і в Національній поліції. Так, 10 поліцейських-учасників антитерористичної операції вже отримали нові квартири. У вересні 2015 року вони заселились у відомчу новобудову на вулиці Лісогринівецькій у мікрорайоні Озерна.

Скрутна година змусила державу згадати і про прикордонників. Торік для них у обласному центрі розпочали будувати два будинки.

На стадії завершення знаходиться перший з 18 під’їздів будинку. Квартири у ньому отримають 32 прикордонники. До цього часу вже більше десяти років не виділялось житло для родин військових національної академії імені Богдана Хмельницького. У черзі вже 275 сімей. Із них 27 – учасники бойових дій. Завершити будівництво планують вже у першій половині 2016 року.

Однак нині ці житлові здобутки – лише початок. Число захисників, які надають документи на поліпшення житлових умов, щодня збільшується. Тому, за тим як буде вирішуватись «квартирне питання» для патріотів у Хмельницькому, стежте разом з vsim.ua.

Хто має право на поліпшення житлових умов

Право на першочергове забезпечення житловою площею учасники антитерористичної операції мають на підставі пункту 14 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» поряд з іще понад двадцятьма пільгами.

Його можна реалізувати, якщо ви:

  • проживаєте у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам;
  • забезпечені житловою площею нижче за встановлений рівень;
  • хворієте на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можете проживати в комунальній квартирі чи в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;
  • проживаєте в гуртожитку;
  • за договором піднайму житлового приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду чи за договором найму житлового приміщення в будинках;
  • в одній кімнаті по дві і більше сім’ї;
  • тривалий час за договором найму в будинках, що належать іншим громадянам на правах власності.

Для цього потрібно:

  • звернутися до відповідного відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік, для отримання бланку заяви та попередніх консультації житлово-будівельних кооперативів;
  • зібрати необхідні документи та подати до відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік.

У Хмельницькому – центра надання адміністративних послуг, що знаходиться на вулиці Соборній, 16. 

1 Березня, 2016 |

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Vantage Theme – Powered by WordPress.
Перейти до панелі інструментів